5 τρόποι ώστε να κάνεις το παιδί να μιλήσει για τα συναισθήματά του

Είναι δύσκολο πολλές φορές να κάνεις το παιδί να «ανοιχτεί» και να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Ειδικά αν είναι σε νηπιακή ηλικία, ο μόνος τρόπος να εκφραστεί είναι τα tantrums, το κλάμα και τα νεύρα. Τι μπορείς να κάνεις όμως ώστε να το βοηθήσεις να εκφραστεί;

Ένα …θεατρικό

Πολλές φορές τα παιδιά εκφράζονται πιο εύκολα όταν πρέπει να υποδυθούν έναν χαρακτήρα. Έτσι, μπορείς να προτείνεις να παίξετε μαζί ένα θεατρικό παιχνίδι. Για παράδειγμα, μπορεί το παιδί να υποδυθεί το δάσκαλο που θα σου μιλήσει για το σχολείο, ή κάνει μία μικρή σκηνή με τα κουκλάκια και τα αρκουδάκια του.

Ένα γράμμα

Αν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γράφει, μπορείς να του ζητήσεις να γράψει ένα γράμμα και να το βάλετε σε ένα κουτί που θα το ονομάσεις «κουτί συναισθημάτων». Εκεί, θα βάζει τα γράμματα που γράφει κάθε φορά που θέλει να εκφράσει κάποιο συναίσθημα.

Μίλησε για τα δικά σου συναισθήματα

Καθώς τα παιδιά τείνουν να μιμούνται συμπεριφορές των γονιών τους, μπορείς να γίνεις εσύ το παράδειγμα ώστε να εκφραστεί. Μίλησε στο παιδί για το τι νιώθεις και ενθάρρυνέ το να κάνει το ίδιο.

Χρησιμοποίησε φωτογραφίες

Μπορείς να του δείξεις κάποιες φωτογραφίες ανθρώπων και να του ζητήσεις να σου εξηγήσει τι πιστεύει πως νιώθουν. Ζήτησέ του να σου πει μία ιστορία και με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσεις την έκφραση αλλά και τη φαντασία του.

Παιχνίδια με μπάλα

Ξεκίνησε κάποιο παιχνίδι με ένα μικρό μπαλάκι. Ζήτησέ του να πετάξει το μπαλάκι όταν ολοκληρώσει κάποιες φράσεις. Για παράδειγμα «Όταν είμαι στεναχωρημένος νιώθω….», ή «Τώρα που δεν πάω σχολείο αισθάνομαι…» κλπ.

 

Photo by Danielle MacInnes from Unsplash

 

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα