5 τρόποι για να κάνετε το παιδί σας να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού

Καλό είναι καθώς το παιδί σας μεγαλώνει να αρχίζει να γίνεται λίγο πιο αυτόνομο. Κι ένας τρόπος είναι να το μάθετε να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού. Ανάλογα πάντα την ηλικία, τα παιδιά μπορούν να κάνουν κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού και για να τα πείσετε θέλει τρόπο κι όχι κόπο. Με το να τους επιβάλετε να κάνουν πράγματα και με τις φωνές μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα θα καταφέρετε. Τι μπορείτε να κάνετε;

  1. Ξεκινήστε να κάνετε απλές δουλειές μαζί. Μπορείτε να πλύνετε τα πιάτα, ή να βάλετε πλυντήριο. Έτσι το παιδί θα αρχίσει να εξοικειώνεται με τις δουλειές του σπιτιού και να τις καταλαβαίνει καλύτερα.
  2. Φτιάξτε μία ρουτίνα μαζί τους. Για παράδειγμα, μπορείτε κάθε βράδυ να βάζετε μαζί με το παιδί σας πυτζάμες και να πλένετε τα δόντια σας. Τα παιδιά λειτουργούν πολύ καλύτερα με το πρόγραμμα και έτσι δεν θα νιώθουν αναγκασμένα να κάνουν τις βασικές δουλειές τους.
  3. Δημιουργήστε τους το αίσθημα της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας. Φέρτε τους παράδειγμα εσάς ή τον μπαμπά και τότε δεν μπορεί παρά να σας ακολουθήσουν. Εξάλλου, το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά είναι οι γονείς του.
  4. Ξεκινήστε από τα απλά. Δεν μπορεί να έχετε την απαίτηση το παιδί να μαζέψει όλο το τραπέζι με την πρώτη φορά. Ξεκινήστε ζητώντας του να μαζέψει πρώτα το δικό του πιάτο και σιγά-σιγά βάλτε το στα βαθιά.
  5. Η επιβράβευση έχει μεγάλη σημασία και τι χρειάζεται το παιδί ακόμα κι όταν απλά μαζεύει το ποτήρι με το νερό και το πάει στο νεροχύτη. Δείξτε του πόσο ευχαριστημένες είστε και μην ξεχνάτε να του λέτε μπράβο.
4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα