5 φράσεις που μία παιδοψυχολόγος μας συμβουλεύει να μην λέμε στην κόρη μας

Λες συνεχώς στην κόρη σου πως μπορεί να γίνει ό,τι θελήσει, όμως έχεις σκεφτεί πως ίσως χρησιμοποιείς κάποιες φράσεις που μπορεί να επηρεάσουν αυτό που θέλει να γίνει. Μετά τις φράσεις που καλό είναι να αποφεύγουμε να λέμε στον γιο μας, τώρα ήρθαν και οι πέντε φράσεις που καλό είναι να μην λέμε στην κόρη μας.

Η παιδοψυχολόγος Dr. Lea Lis στο βιβλίο της No Shame: Real Talk with your Kids, αναφέρει τις πέντε φράσεις που μπορεί να λες συχνά στην κόρη σου αλλά είναι καλό να τις σταματήσεις.

Πήγαινε δώσε μία αγκαλιά

Γιατί είναι προβληματική: Όλα τα παιδιά -και ειδικά τα κορίτσια- χρειάζεται να αναπτύξουν τη σωματική τους αυτονομία, να μπορούν να επιλέξουν από νωρίς ποιον θα αγκαλιάσουν και ποιοι θα τις αγκαλιάσουν. Όταν ένας μακρινός συγγενής έχει ανοιχτά τα χέρια του για αγκαλιά, τότε είναι σημαντικό να δώσεις στην κόρη σου την επιλογή να πει «όχι» αν το επιθυμεί.

Χρειάζεται να χάσω βάρος

Γιατί είναι προβληματική: Όλες μας σε κάποια στιγμή κάνουμε ένα body-shaming στον εαυτό μας. Όμως, το να το κάνουμε μπροστά στα παιδιά μας, μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα. Μπορείς απλά να εστιάσεις σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και να τους λες πως η υγιεινή διατροφή επηρεάζει το σώμα.

Μία μέρα εσύ και ο σύζυγός σου θα…

Γιατί είναι προβληματική: Καλύτερα να αφήσεις τα στερεότυπα στην άκρη ώστε η κόρη σου να νιώθει πως μπορεί να σου μιλήσει για όλα, όπως τη σεξουαλική της ταυτότητα. Μπορείς απλά να πεις «Μία μέρα όταν θα κάνεις σχέση», «Όταν ερωτευτείς θα…».

Με έκανες πολύ περήφανη

Γιατί είναι προβληματική: Σου μοιάζει αθώα φράση, σωστά; Και όμως, μη συνδέεις την ευτυχία της με το πόσο περήφανη έκανε κάποιον. Μπορεί να έχεις τις καλύτερες προθέσεις, όμως καλό είναι να εστιάσεις σε εκείνες και τον εαυτό τους. «Πρέπει να είσαι πολύ περήφανη για τον εαυτό σου» είναι μία φράση που μπορείς να πεις.

Είσαι όμορφη

Γιατί είναι προβληματική: Δεν θες να εστιάζεις στην εξωτερική της εμφάνιση και να την υπερθεματίζεις. Μπορείς να εστιάσεις σε ένα χαρακτηριστικό της και να της πεις «Διάλεξες πολύ ωραίο outfit», «Φαίνεται πως έχει πολύ αυτοπεποίθηση». Βασικά, εστίασε στα πράγματα που μπορεί να ελέξει, αντί γι’ αυτά που δεν μπορεί – όπως η εξωτερική της εμφάνιση.

 

Photo by Bence Halmosi from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα