Κι αν το νήπιο δεν θέλει να κάνει φίλους;

Στη νηπιακή ηλικία συνήθως είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με την κοινωνικότητα εκτός της οικογένειας. Είναι η ηλικία που ξεκινά να κάνει παρέα με συνομήλικους και να έρχεται σε επαφή με περισσότερο κόσμο.

Η πρώτη σου σκέψη είναι να οργανώσεις playdates ώστε να ενθαρρύνεις την κοινωνικότητα του παιδιού. Τι γίνεται όμως όταν επιλέγει να παίζει μόνο του συνεχώς;

Αρχικά, είναι σημαντικό να αξιολογήσεις τους λόγους που δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να κάνει φίλους.

Είναι απολύτως Ok να θέλει το παιδί να μείνει μόνο του

Αν θέλει κάποιες φορές να παίξει μόνο του είναι απολύτως ok γιατί παράλληλα αναπτύσσει και μία αίσθηση ανεξαρτησίας. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις πως θα θέλει συνεχώς να παίζει με άλλα παιδιά, ειδικά αν τώρα ξεκίνησε την κοινωνικοποίησή του.

Όταν το παιδί δεν θέλει να κάνει φίλους

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα παιδί μπορεί να μην θέλει να κάνει φίλους. Ρώτησε το τι συμβαίνει και συζήτησε μαζί του τους λόγους που επιλέγει να περνά χρόνο μόνο του. Ίσως, για παράδειγμα, είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να κάνει φίλους αλλά βίωσε απόρριψη και δεν θέλει να μπει ξανά στην ίδια διαδικασία.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι και ο τρόπος αντιμετώπισής σου. Αν προσπαθείς πολύ να βρεις φίλους για το παιδί ενώ εκείνο δεν θέλει, τότε ίσως η άρνηση να είναι ένας τρόπος αντίδρασης στην πίεση.

Πώς να ενθαρρύνεις την κοινωνική ανάπτυξή του

Ωφελείται από το να παίζει μόνο του μεν, όμως η κοινωνικοποίηση είναι βασικό στοιχείο για την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Η απουσία φίλων κατά τη διάρκεια της νηπιακής και προσχολικής ηλικίας δεν θα μάθει στο παιδί τις βασικές αρχές των κοινωνικών σχέσεων και μπορεί να το επηρεάσει σημαντικά. Για να μάθει τι να περιμένει από θέμα συμπεριφοράς αλλά και ορίων χρειάζεται την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Εσύ από την πλευρά σου, μπορείς να το ενθαρρύνεις να συμμετάσχει σε διάφορα ομαδικά παιχνίδια ή δραστηριότητες και να πηγαίνετε μαζί στην παιδική χαρά.

 

Photo by Caroline Hernandez from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα