Πώς να εξηγήσεις στο νήπιο «τι είναι το εμβόλιο»

Οι συχνές επισκέψεις στον παιδίατρο για τα εμβόλια, ίσως φέρουν τις σχετικές ερωτήσεις. «Τι είναι αυτό;» «Τι είναι το εμβόλιο», «Πώς λειτουργεί» είναι μερικές μόνο από τις απορίες που μπορεί να κληθείς να απαντήσεις.

Ειδικά εν μέσω πανδημίας που παντού γίνεται λόγος για τα οφέλη των εμβολιασμών, το μικρό σου σίγουρα ακούει συχνά αυτή τη λέξη. Πώς μπορείς λοιπόν να του εξηγήσεις με απλά λόγια τι είναι τα εμβόλια που κάνει και πώς το προστατεύουν;

Το απλό λεξιλόγιο

Αν έχεις ένα νήπιο τότε σίγουρα ξέρεις πως όσο πιο απλά εξηγήσεις κάτι, τόσο ευκολότερα θα το καταλάβει. Μπορείς να του χρησιμοποιήσεις ένα απλό παράδειγμα: «Όπως πλένουμε τα χέρια μας για να κρατήσουμε τα μικρόβια μακριά, έτσι και τα εμβόλια βοηθούν το σώμα μας να τα πολεμήσει».

Ειδικά τώρα με τις προστατευτικές μάσκες, αυτό το παράδειγμα θα το βοηθήσει αρκετά να καταλάβει πώς λειτουργούν τα εμβόλια γιατί αυτόν τον χρόνο έμαθε τι πρέπει να κάνει για να κρατήσει τα μικρόβια και τους ιούς μακριά.

Προστασία και για τους γύρω μας

Εξήγησε του πως τα εμβόλια που κάνει δεν κρατούν μόνο εκείνο υγιή αλλά και τους γύρω του. Θα το εμποδίσει από το να αρρωστήσει και με τη σειρά του να μεταδώσει κάποιον ιό στους γύρω του.

Το μεγαλύτερο παιδί

Αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τότε μπορείς να του εξηγήσεις πώς η χρήση των εμβολίων έχει πολεμήσει πολλούς ιούς και μεταδοτικές ασθένειες στο παρελθόν και τώρα αυτές έχουν εξαφανιστεί. Μίλησέ του για το πως τα εμβόλια είναι σύμμαχος της υγείας μας.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα