Η Μαρίνα Γιώτη μάς μιλά για το νέο της βιβλίο «Το Kάτι τι;» - 4moms

Η Μαρίνα Γιώτη μάς μιλά για το νέο της βιβλίο «Το Kάτι τι;»

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, «Το Kάτι τι;», με τα μικρά μελισσάκια να μπαίνουν σε νέες περιπέτειες στη δεύτερη προσθήκη της σειράς «Μελισσάκια στα θρανία».

Η Μαρίνα Γιώτη είναι από τις πλέον αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς παιδικών βιβλίων και καθώς  «Το Kάτι τι;» βρίσκεται ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων, θελήσαμε να τη συναντήσουμε ώστε να συνομιλήσουμε για τα «μελισσάκια της», την εικονογράφηση την οποία λατρεύει, αλλά και τα συγγραφικά σχέδιά της.

Φυσικά, δε μπορούσαμε να μην τη ρωτήσουμε για το πως πέρασε την περίοδο της καραντίνας με την οικογένειά της, πώς εξήγησε στην 11χρονη κόρη της τι είναι η πανδημία και τέλος, μοιράστηκε μαζί μας την πιο χρήσιμη συμβουλή που της έχουν δώσει.

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Το Kάτι τι;»

«Το Κάτι τι;» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» που έχει ως κεντρικό άξονα την Αγωγή του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» (εκδόσεις Διόπτρα) το οποίο κυκλοφόρησε το 2019 όπου η Μελίνα και ο Μίλτος έκαναν τις πρώτες εκλογές της Μελισσούπολης, τα  μελισσάκια μπαίνουν σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά όμως Κάτι άγνωστο και τρομακτικό έρχεται να ταρακουνήσει την καθημερινότητά τους. Τι θα κάνουν τα μικρά μας μελισσάκια; Θα αφήσει ο Μίλτος και η Μελίνα να καταστραφεί η Κυψέλη ή τελικά θα επικρατήσει η λογική;

Είναι ένα βιβλίο που κάνει περισσότερες ερωτήσεις παρά δίνει απαντήσεις και μιλάει για τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων, τη σχέση λογικής και πίστης αλλά και πώς αντιμετωπίζουμε τον φόβο σε καθετί άγνωστο.

Το δευτερεύον θέμα όλης της σειράς είναι οι μέλισσες και το πόσο σημαντικές είναι για τον πλανήτη. Επίκαιρο καθώς σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, αλλά και εξαιτίας της εξαφάνισης ολόκληρων πληθυσμών μελισσών. Και σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν (διαφορετικές από το προηγούμενο) πληροφορίες σχετικά με τις μέλισσες ώστε όταν ολοκληρωθεί η σειρά να έχει κάποιος μια μικρή εγκυκλοπαίδεια πληροφοριών για τον, σύμφωνα με το Earthwatch Institute, πιο σημαντικό οργανισμό στον πλανήτη.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη σειρά «Μελισσάκια στα θρανία»;

Από μια συζήτηση που είχα με την εξαιρετική υπεύθυνη έκδοσης των εκδόσεων Διόπτρα για το ποια είναι τα θέματα που θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα με τα παιδιά μας για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Θέλαμε να μιλήσουμε σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών για θέματα Αγωγής του Πολίτη και θεμελιώδης αξίες όπως η Δημοκρατία, η συμμετοχή στα κοινά, η Δικαιοσύνη, ο σεβασμός προς τους άλλους, τον εαυτό μας και το περιβάλλον. Με πολύ απλά λόγια και ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Θέλαμε να βάλουμε τις βάσεις μια συζήτησης που, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αρχίσει νωρίς πριν η εφηβεία και η αμφισβήτηση αρχίσουν να μας χτυπούν την πόρτα.

Πρόκειται για το 11ο βιβλίο σας. Τι σας αρέσει στο παιδικό παραμύθι περισσότερο;

 Αγαπώ πολύ την εικονογράφηση. Είναι κάτι που σπούδασα στην Αμερική σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του είδους και με γοητεύει αυτή η συζήτηση ανάμεσα στον εικονογράφο και τον συγγραφέα στο κεφάλι μου. Νιώθω ότι μπορώ να δημιουργήσω έναν ολόκληρο παραμυθένιο κόσμο με χρώμα, σχήμα και τη δική του αισθητική, ενώ μπορώ με λεπτομέρειες και πολλαπλά επίπεδα να κλείνω το μάτι στον μικρό μου αναγνώστη.

Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο σας παιδικό βιβλίο. Πόσο αλλάξατε ως συγγραφέας από το 2014 έως σήμερα;

Ελπίζω πολύ! Μου αρέσει η σκέψη ότι μπορώ συνεχώς να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερη. Θεωρώ τον εαυτό μου και τη δουλειά μου ένα συνεχές work in progress. Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία της δημιουργίας, να ανακαλύπτεις συνεχώς νέα πράγματα.

Κάνετε και την εικονογράφηση των βιβλίων σας. Πρώτα σκέφτεστε τις ιστορίες τους ή έρχονται στο μυαλό σας οι εικόνες και ακολουθούν οι ιστορίες;

Πάντα πρώτα έρχεται η (κεντρική) ιδέα. Βρίσκω το θέμα για το οποίο θέλω να μιλήσω και μετά καταλήγω στο όχημα, τον τρόπο δηλαδή που θέλω να μεταφέρω την ιστορία στα παιδιά. Μετά έρχεται η εικονογράφηση, αφού μελετήσω πώς θέλω να προσεγγίσω τον αναγνώστη.

Έχετε δηλώσει πως λατρεύετε τις ιστορίες του Harry Potter. Έχετε σκεφτεί να γράψετε μία ιστορία που να απευθύνεται σε εφήβους;

Ναι, βέβαια! Την θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολη ηλικία και δεν νιώθω ακόμη έτοιμη να γράψω για αυτήν. Όμως συχνά παίζω με την ιδέα στο μυαλό μου και πιστεύω κάποια στιγμή, όταν βρω μια ιστορία που να με ενθουσιάσει, θα το κάνω. Προς το παρόν όμως αγαπώ τόσο πολύ και εκφράζομαι σε τόσα επίπεδα μέσω της εικονογράφησης που δεν νιώθω ότι θα ήθελα να πάω ακόμη σε κάτι άλλο.

Πώς περάσατε την περίοδο της καραντίνας; Βρήκατε κάποια δημιουργική διέξοδο;

Στο σπίτι μας η καραντίνα υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργική! Είμαστε δυο συγγραφείς στο σπίτι και η δουλειά μας, έτσι και αλλιώς, απαιτεί μια σχετική απομόνωση, πράγμα φυσικά που σπάνια καταφέρνουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ήμασταν από τους πρώτους που ακυρώσαμε όλες μας τις παρουσιάσεις και ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε με τους αναγνώστες στις Κλειστές Ομάδες Αναγνωστών μας στο Facebook, αλλά και σε άλλες πλατφόρμες, κάνοντας live, αναγνώσεις και, στη δική μου περίπτωση, ανεβάζοντας εκπαιδευτικό υλικό σε σχέση με τα βιβλία μου για δραστηριότητες στο σπίτι. 

Προ καραντίνας θα εκδίδαμε και οι δυο μας νέα βιβλία στις 6 Μαΐου και έτσι συνεχίσαμε να δουλεύουμε με την ομάδα των εκδόσεων Διόπτρα από το σπίτι για να είμαστε έτοιμοι, και γι’ αυτό καταφέραμε να κυκλοφορήσουν τα βιβλία μας με ελάχιστη καθυστέρηση. Παράλληλα, ξεκίνησα και ολοκλήρωσα κάποιες ιδέες για τις οποίες είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και θα τις δούμε να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες. Είχαμε βάλει πρόγραμμα σαν να μην υπήρχε η καραντίνα, δουλεύοντας, κάνοντας zoom «συναντήσεις» το πρωί και προσπαθώντας να κρατήσουμε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ως οικογένεια, όπου κάθε μέρα είχε γυμναστική (κατά προτίμηση έξω), διάβασμα, παιχνίδια και movie nights με popcorn. Ήμασταν φυσικά τυχεροί που η κόρη μας είναι σε μια ηλικία (11 ετών), όπου είχε και εκείνη το δικό της πρόγραμμα και μπορούσε να ακολουθήσει σε όλα. Φυσικά τίποτα δεν είναι ρόδινο αλλά κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Τώρα βέβαια είμαστε έτοιμοι να πάρουμε πάλι τους δρόμους!

Πώς μιλήσατε στην κόρη σας για τον κορωνοϊό και πώς το διαχειρίστηκε και εκείνη;

Η ηλικία της Βάιας μας βοήθησε πολύ. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί που, αν και αρχίζει να μπαίνει στην εφηβεία, δείχνει τεράστια υπευθυνότητα. Της μιλήσαμε με ειλικρίνεια από την αρχή, έβλεπε τις ενημερώσεις στη τηλεόραση και προσπαθήσουμε να μην νιώσει φόβο ή πανικό. Φροντίσαμε να της εξηγήσουμε ότι δεν έχει κάτι να ανησυχεί και πω ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε με προβλήματα υγείας. Οπότε ένιωσα ότι δεν φοβήθηκε αυτό το διάστημα. Φυσικά είχαμε εντάσεις καθώς είναι ένα μοναχοπαίδι που έκανε να δει άλλο παιδί τρεις μήνες. Αυτό από μόνο του ήταν δύσκολο. Αλλά νομίζω ότι η Βάια ωρίμασε μέσα στη καραντίνα. Ανέλαβε τις δικές τις υποχρεώσεις αλλά και κάποιες του σπιτιού. Έμαθε να προσαρμόζετε. Κατάλαβε πως η ζωή μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, έμαθε να εκτιμά όσα έχει και να ψάχνει τα θετικά σε ό,τι συμβαίνει. Ήταν τεράστιο μάθημα για εκείνη, όπως ήταν και για εμάς.  

Μία συμβουλή που σας έδωσαν και θα τη λέγατε σε κάθε νέα μανούλα;

Μην κυνηγάς την τελειότητα. Είναι ανέφικτη. Όλοι οι γονείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Κάποιες φορές τα καταφέρνουμε καλά και κάποιες όχι. Όταν δεν τα καταφέρνουμε, δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια. Δεν είναι όμως αγώνας ταχύτητας. Είναι ένας μαραθώνιος και όταν υπάρχει αγάπη, τα παιδιά τελικά καταλαβαίνουν ότι τα όποια λάθη μας είναι και αυτά ανθρώπινα. 

 

Μίλησε στην Τατιάνα Τζινιώλη

Η συγγραφέας: Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια Αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» που τόσο αγαπήθηκε από τα παιδιά, πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» με τίτλο «Το Κάτι τι;». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα και τα βιβλία της στο www.marinagioti.gr

 

 

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα