4 «κρυφά» σημάδια πως το παιδί δεν διαχειρίζεται καλά την επιστροφή στο σχολείο

Καμία σχολική χρονιά που ξεκινούσε δεν είχε τόσα πολλά συναισθήματα για γονείς και παιδιά, όσο η φετινή.

Μετά την περσινή χρονιά με την τηλεκπαίδευση αλλά και την πανδημία που δεν είναι ακόμα πίσω μας, η χρονιά που ξεκίνησε είναι αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά για μικρούς και μεγάλους.

Κανονικά, ο Σεπτέμβριος θεωρείται ως μήνας προσαρμογής και μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει τα παιδιά να έχουν βρει τους ρυθμούς τους.

Υπάρχουν όμως μερικά «κρυφά» σημάδια πως το μικρό σου δεν διαχειρίζεται και τόσο καλά το back to school.

Δεν θέλει να μιλά για το σχολείο

Μπορεί τα παιδιά να μην μιλούν πολύ για το σχολείο, ειδικά αν η ερώτηση απλά «πώς ήταν το σχολείο σήμερα» που απαντάται με ένα ‘καλά’. Όμως, αν δεις πως αρνείται να συζητήσει περαιτέρω για τη μέρα σου, τότε είναι σίγουρα ένα κόκκινο σημαιάκι που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

Γίνονται κακόκεφα ή «κρέμονται» από σένα

Αν το μικρό σου είναι κακόκεφο ή ευερέθιστο για αρκετές ημέρες, τότε αυτό ίσως είναι σημάδι στρες. Τα μεγαλύτερα παιδιά τείνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με φωνές ή αμφισβήτηση, ενώ τα νήπια συνήθως ξεκινούν τα tantrums.

Αν δεις πως προσκολλάται περισσότερο πάνω σου τότε είναι γιατί θέλει να νιώθει ασφάλεια.

Η καθημερινότητα ακόμα είναι μία μεγάλη πρόκληση

Κανονικά, τώρα που τα σχολεία λειτουργούν ήδη τρεις εβδομάδες πρέπει να έχετε μπει ως οικογένεια σε μία νέα καθημερινή ρουτίνα. Αν όμως ακόμα είναι μία μικρή καθημερινή πρόκληση, τότε μπορεί να μαρτυρά πως το μικρό σου δεν διαχειρίζεται καλά την επιστροφή στο σχολείο.

Αποφεύγει τις υποχρεώσεις του

Το να αποφεύγει τις εξωσχολικές δραστηριότητες ή τα μαθήματά του είναι ένα αρκετά ξεκάθαρο σημάδι πως διανύει μία δύσκολη περίοδο.

Μίλησε μαζί του για τυχόν θέματα που το απασχολούν και εντόπισε την πηγή του στρες ή του άγχους του. Αν χρειαστεί, απευθύνσου σε έναν παιδοψυχολόγο ώστε να σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

 

Photo by Annie Spratt from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα