Αγαπώ τα παιδιά μου, αλλά όχι το να είμαι γονιός

Best of internet

Ερώτηση πελάτισσάς μου:

Αγαπάω το παιδί μου, αλλά δεν αγαπάω καθόλου να είμαι γονιός. Μου λείπει το να είμαι μόνη μου, να συγκεντρωθώ στον εαυτό μου. Δεν απολαμβάνω καθόλου όλα αυτά που πρέπει να κάνω για το παιδί μου… τι συμβαίνει;

Δύσκολη ερώτηση.

Αυτή η γυναίκα λέει μια αλήθεια, που μοιράζονται πολλοί γονείς στις μέρες μας. Απλώς είναι ταμπού να το λέμε δημόσια. Δεν παύει ωστόσο να είναι αλήθεια, αρκετές φορές και για γυναίκες και για άντρες.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι αναγνώστες είναι γονείς και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει ο ρόλος του γονέα και της προσπάθειας που απαιτείται.

Αν είσαι και εσύ ένα από αυτά τα άτομα που δεν αντέχουν το ρόλο, το πρώτο πράγμα που σου συμβαίνει είναι να έχεις τύψεις! Αυτά τα άτομα νιώθουν ντροπή για αυτό που αισθάνονται. Νιώθουν ότι αυτή η αίσθηση είναι μια ένδειξη αποτυχίας τους ως γονείς.

«Αφού δεν μπορώ να το απολαύσω ή αγαπάω λιγότερα τα παιδιά μου ή κάτι πάει στραβά με μένα.»

Λάθος εξήγηση

Δεν νιώθετε άσχημα με τα γονικά σας καθήκοντα.

Ίσως αυτό φαίνεται εκ πρώτης άποψης, αλλά όταν μπούμε πιο βαθιά, ανακαλύπτουμε ότι δεν συμβαίνει αυτό ακριβώς.

Με την πελάτισσα έκανα όντως έναν κύκλο συνεδριών.

Στοχεύσαμε στη βαθύτερη κατανόηση.

Όπως και εκείνη, μόλις σκεφτούμε κάτι τέτοιο σταματάμε το βαθύτερο ψάξιμο και ασχολούμαστε με τις τύψεις και ίσως τη «διόρθωση του εαυτού μας».

Δεν μπορείς να διορθώσεις όμως κάτι που δεν είναι λάθος.

Αυτός είναι ο λάθος στόχος… ή λάθος εξήγηση.

Όπως συμβαίνει στους περισσότερους από μας, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο ρόλος μας ως γονείς.

Το βασικό πρόβλημα είναι οι πολύ αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, σε συνδυασμό με την κοινωνική πίεση να είμαστε πολύ καλοί σε όλα.

Πρέπει να κάνουμε καριέρα, πρέπει να κάνουμε γυμναστική, πρέπει να βλέπουμε τους φίλους μας, πρέπει να διαβάζουμε βιβλία, πρέπει να έχουμε χόμπι, πρέπει να σπουδάζουμε μέχρι τα 50 μας, πρέπει να έχουμε το σπίτι καθαρό, πρέπει να μαγειρεύουμε στο σπίτι, πρέπει να τρώμε υγιεινά και φρέσκα, πρέπει… πολλά πρέπει!

Αυτή η γυναίκα στην πραγματικότητα απολάμβανε όλα όσα έκανε για το παιδί της.

Είχε όμως υιοθετήσει πολλά πρέπει και δεν τα είχε οργανώσει σύμφωνα με τις αντοχές και τα δικά της πιστεύω.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων είχε μια καλύτερη εικόνα ως προς το τι θεωρεί εκείνη σημαντικό, τι πραγματικά θέλει από τη ζωή της και ποιες είναι οι προτεραιότητές της.

Η ανακούφισή της ήταν πολύ μεγάλη και το πρόσωπό της έλαμψε πάλι.

Από που να ξεκινάς

Τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από σύγχυση, παρόμοια με αυτή που παρουσιάζεται στην παραπάνω περίπτωση.

Το πρώτο βήμα σε κάθε τέτοια κατάσταση, είναι να την παρατηρήσουμε, να την περιγράψουμε και να αποφύγουμε να την κατηγοριοποιήσουμε ως «καλή» ή «κακή».

Κάτσε κάτω και σκέψου τι συμβαίνει πραγματικά. Αμφισβήτησε ότι αυτό που καταλαβαίνεις αρχικά είναι σίγουρα αληθινό και προσπάθησε να το αποδείξεις στον εαυτό σου ή να ψάξεις τι κρύβεται πίσω από την αρχική εντύπωση.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κατανοήσεις καλύτερα τι σου συμβαίνει και θα μπορείς τελικά να δράσεις σωστότερα και πιο αποτελεσματικά.

Συζήτησέ το με κάποιον που είναι ανοιχτόμυαλος και διερευνητικός, όχι με κάποιον που φαίνεται να «αποφασίζει» στο λεπτό και χωρίς πολλές ερωτήσεις.

Ξεκίνα με αυτά, και θα ανακαλύψεις ότι απολαμβάνεις, πολύ περισσότερο από όσο πίστευες, το να είσαι γονέας!

 

Photo by  Juliane Liebermann from Unsplash

Νάσος Θεοδοσόπουλος
Νάσος Θεοδοσόπουλος
Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη!
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES