3 προτάσεις για οικογενειακές εξορμήσεις με τέχνη, χρώματα, αρώματα & γεύσεις

Best of internet

“Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα” #Σαίξπηρ

Αυτό το Σαββατοκύριακο ας δούμε τη ζωή αλλιώς μέσα από το πρίσμα της Τέχνης.

3 προτάσεις για οικογενειακή εξόρμηση που προκαλούν τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων μέσα από πίνακες, έργα τέχνης, αλλά και πιάτα που μοιάζουν με έργα τέχνης.

Η Eθνική Πινακοθήκη & τα χρώματα στον κήπο του Noah

Το νέο τοπόσημο της πόλης αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για οικογενειακή εξόρμηση. Από την “Λαική Αγορά” του Τέτση και τον “Άνθρωπο που βαδίζει” του Ροντέν που σε υποδέχονται μεγαλοπρεπώς μέχρι τους πίνακες του Βρυζάκη και του Ντελακρουά που διηγούνται την ιστορία της Ελληνικής επανάστασης αλλά και έργα των μέγαλων ζωγράφων του 19ου αιών: Γύζη, Ιακωβίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Παρθένη, Βολανάκη. Ανάμεσα σε αυτά και το δικό μου αγαπημένο, η “Αθηναϊκή Βραδιά” του Ιάκωβου Ρίζου.  Το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης κοσμεί την Αθήνα και λειτουργεί σαν εικαστική κιβωτός της Ελλάδας.

Αμέσως μετά μπορείτε να “κρυφτείτε¨ στην όαση του κήπου του εστιατορίου Noah. Λίγα μόλις μέτρα από την Βασιλίσσης Σοφίας, στο πάρκο Βενιζέλου δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής μπορείτε να απολαύσετε γεύσεις από την Μεσόγειο και τη λατινική Αμερική σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον. Στην είσοδο ξεχωρίζει το γλυπτό που αναπαριστά ένα χέρι το οποίο σχηματίζει τη λέξη «σ’ αγαπώ» στη νοηματική.  Τα μεγάλα δέντρα, ο γεμάτος χρώματα και λουλούδια κήπος,  οι μυρωδιές από γιασεμί και αγιόκλημα, τα άνετα τραπέζια και η διακόσμηση που θυμίζει χασιέντα κάπου στην Λατινική Αμερική είναι τα βασικά συστατικά για την απόλυτη απόδραση μέσα στην πόλη.

Το Μουσείο Ελίζας & Βασίλη Γουλανδρή και η τα αρώματα του Lost Athens

Λίγο πιο κάτω στο αγαπημένο Παγκράτι το Μουσείο Γουλανδρή ανανέωσε τις αίθουσές του, τόσο σε επίπεδο σκηνογραφίας όσο και σε επίπεδο έργων με την προσθήκη 58 νέων έργων και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.  Και εδώ δεσπόζει ένα τμήμα της Αγοράς του Τέτση ανάμεσα σε έργα τέχνης των El Greco, Paul Cézanne, Auguste Rodin, Claude Monet, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Georges Braque, Joan Miró, Wassily Kandinsky, Paul Klee και ελληνων εικαστικών όπως Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Παππά, κ.α.

Αμέσως μετά στην Αρχελάου και τον αριθμό 7, στο Lost Athens, θα σας υποδεχθούν με ένα δροσιστικό αρωματικό γκασπάτσο. Οποιο πιάτο και να επιλέξετε δεν θα απογοητευθείτε. Η λογική είναι να μοιράζεσαι. Η ουσία είναι πως εδώ περισσεύουν τα αρώματα και οι νοστιμιές.

Το ΕΜΣΤ και οι γεύσεις του DIRTY MANH

Στο εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο παλιό Φιξ φυσσάει νέος άνεμος. Η καταξιωμένη Κατερίνα Γρέγου αναλαμβάνει νέα καλλιτεχνική διευθύντρια και οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιοδική έκθεση Ubuntu. 66 έργα 34 καλλιτεχνών από τη Συλλογή Χάρη Δαυϊδ παρουσιάζονται σε πέντε δωμάτια UBUNTU, όρος προερχόμενος από τη Νότια Αφρική, μεταφράζεται είτε ως «ανθρωπότητα» είτε ως «ανθρωπιά», όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τη σχέση του ατόμου με τους άλλους και με το κοινωνικό σύνολο, με την ανθρώπινη φύση, και την αίσθηση της κοινής μοίρας του ανθρώπου πέρα από σύνορα και διακρίσεις. Ως σημείο αναφοράς για την έκθεση αυτή, η λέξη υπογραμμίζει την έννοια της συλλογικότητας και το κοινό πνεύμα ανταλλαγής και ενότητας. Σε μια στιγμή όπου το θέμα των φυλετικών και άλλων διακρίσεων είναι επίκαιρο όσο ποτέ και η τέχνη των χωρών της Αφρικής και της διασποράς της καταξιώνεται διεθνώς στον πολύ-πολιτισμικό χώρο της σύγχρονης τέχνης, η έκθεση φιλοδοξεί να φέρει κοντά το κοινό με την σύγχρονη αφρικανική τέχνη και τις διαφορετικές εκφράσεις της.

Αμέσως μετά ανηφορίστε στο κουκάκι για μια γερή δόση ελληνικών γεύσεων από τη Μάνη. Στο Dirty Manh η ομάδα του ΜΑΝΗ ΜΑΝΗ σκορπίζει γεύσεις και μυρωδιές. Το DIRTY MANH έχει τα χαρακτηριστικά μιας καντίνας, που εμφανίζεται σαν να έχει παρκάρει για λίγο στο Κουκάκι, κοντά στην Ακρόπολη, φέροντας στον δρόμο τις συνταγές και τα υλικά από τη Μάνη και την Ελλάδα.

Και κάπως έτσι ξεκινούν και πάλι οι εξορμήσεις και οι αναζητήσεις στην πόλη. Λίγο πιο ελεύθεροι και πάντα με προσοχή. Η Άνοιξη, άλλωστε, είναι η καλύτερη εποχή για να μυρίσεις την πόλη.

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES