Ένας μπαμπάς αποκαλύπτει τα 4 μαθήματα ζωής που πήρε απο τη μητέρα του

Guest Editors

Πριν από λίγο καιρό ήταν η γιορτή της μητέρας. Με αυτό αφορμή θα ήθελα να μοιραστώ και εγώ 4 σημαντικά πράγματα που μου έμαθε η μητέρα μου και για τα οποία της είμαι ευγνώμων.

Σε ευχαριστώ πολύ για όλα, και πάνω από όλα, για την αγάπη σου!

Απόλαυσε ό,τι κάνεις

Ο πατέρας μου ήταν του αποτελέσματος. Η μητέρα μου όμως, ήταν αυτή που απολάμβανε τη διαδικασία. Ό,τι και αν έκανε, το έκανε έτσι που να είναι διασκεδαστικό και αποτελεσματικό. Για να κάνει δουλειές έβαζε μουσική δυνατά (και ας ήθελα εγώ να κοιμηθώ το Σάββατο το πρωί!), μαγείρευε και νόμιζες ότι γίνεται γιορτή στην κουζίνα…

Να ικανοποιείσαι με ό,τι έχεις

Αν και στις μέρες μας αρκετοί άνθρωποι βρίσκουν περιοριστική αυτή την ιδέα, η αλήθεια είναι ότι, το να μάθεις να είσαι ικανοποιημένος με ό,τι έχεις κάθε στιγμή, αποτελεί μια σοφή στάση. Η μητέρα μου φαινόταν πάντοτε να ξέρει πώς να περνάει όμορφα με ό,τι έχουμε.

Οι καλές σχέσεις στην οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα

Η οικογένεια ήταν για αιώνες ο τρόπος που οι άνθρωποι δημιουργούσαν και συντηρούσαν τη δύναμή τους, πέρα από τον εαυτό τους. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που εκτός των άλλων, εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Με δεδομένο τον αριθμό των οικογενειών που συναντώ και γνωρίζω ότι έχουν κακές σχέσεις, αλλά και των πόσων ανθρώπων υποφέρουν από τις συνέπειες αυτών των κακών σχέσεων, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω τη σημασία των καλών σχέσεων μέσα σε μια οικογένεια και να σας παροτρύνω να εργαστείτε πάνω σε αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέλη, και οι γονείς και τα παιδιά, πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις, να συζητάνε και να διαθέτουν ανοιχτή διάθεση και μυαλό.

Όταν λέμε ότι δουλεύουμε, δουλεύουμε

Και ο πατέρας μου έκανε δουλειές στο σπίτι, αλλά λιγότερες από τη μητέρα μου. Καθώς μόνο στο σπίτι τους έβλεπα να εργάζονται, από τη μητέρα μου εντυπώθηκαν οι πρώτες εικόνες της εργατικότητας.

Όταν ήταν να κάνει μια δουλειά στο σπίτι, την έκανε πάντοτε τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά που ακόμα φαντάζει εντυπωσιακό.

Στα 21 μου χρόνια βρέθηκα για ειδική εκπαίδευση στη σχολή αξιωματικών του βασιλικού ναυτικού στην Μεγάλη Βρετανία. Μας έμαθαν να καθαρίζουμε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας κάθε χώρο που χρησιμοποιούσαμε για να μένουμε και να εργαζόμαστε. Ήταν απόλυτα τυπικοί και αυστηροί με αυτά. Κάθε πρωί περνούσε ο αξιωματικός βάρδιας και έκανε “white glove inspection”, δηλαδή με ένα λευκό γάντι επίσημης στολής άγγιζε κάθε επιφάνεια (π.χ. πάνω από την πόρτα, ή ανάμεσα στους μεντεσέδες ή το καλοριφέρ, κ.λπ.)… αν είχε την παραμικρή σκόνη, μπορούσες να πάρεις μερικές μέρες φυλακή και αν αυτό γινόταν επανειλημμένα πήγαινες για πειθαρχικό κατευθείαν…

Ε, η μητέρα μου ήταν ακόμα πιο γρήγορη και αποτελεσματική και από αυτό!!

 

Φυσικά, πριν από όλα με έμαθε να είμαι άνθρωπος, να δείχνω σεβασμό, κατανόηση και αγάπη, ακόμα και στους άγνωστους.

Ήταν και είναι, μαζί με τον πατέρα μου, οι δύο άνθρωποι που διαμόρφωσαν αρχικά τις αρχές και τις αξίες μου. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που έχω αυτούς τους γονείς και τους ευχαριστώ για όλα όσα με έχουν μάθει στη ζωή μου.

 

Photo by Josh Willink from Pexels

Νάσος Θεοδοσόπουλος
Νάσος Θεοδοσόπουλος
Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη!
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES