Μητρότητα: Η πιο γλυκιά ταλαιπωρία της ζωής μου

Guest Editors

Μαμά. Μία λέξη δισύλλαβη που κρύβει τόση δύναμη. Μία λέξη που πρακτικά είναι πηγή ζωής. Αλλά και ουσιαστικά και συναισθηματικά. Με το άκουσμα της λέξης ο πίνακας του Monet μοιάζει ιδανικός για να την αποδώσει σε εικόνα. Η ροδομάγουλη γυναίκα, με τα λουλούδια στα μαλλιά που αγκαλιάζει τρυφερά το παιδί της από τον πίνακα του Klimt εικονοποιεί στον απόλυτο βαθμό όσα ο κοινός νους σκέφτεται για τη μητέρα.

Σαφώς, η μητρότητα εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό από τις μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική. Ωστόσο, όπως πάντα, η τέχνη ωραιοποιεί την πραγματικότητα κι αυτός είναι ο ρόλος της. Προσωπικά, νιώθω να μου υπενθυμίζει την όμορφη πλευρά της ζωής. Γιατί η μητρότητα, όταν τη βιώνεις σίγουρα δεν είναι μόνο ολάνθιστα λιβάδια με ήρεμες μανούλες και χαμογελαστά παιδιά.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christina Theodoropoulou (@christytheo)

Η μητρότητα είναι η πιο γλυκιά ταλαιπωρία της ζωής, της δικής μου σίγουρα που ποτέ δεν θα την άλλαζα. Για τίποτα στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να περάσει καιρός από τότε που γίνεσαι μαμά για να καταλάβεις ότι η ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, θα γίνει βασικό στοιχείο της ζωής σου. Πότε η σωματική σε καταβάλλει, πότε η ψυχική σε οδηγεί στην απελπισία. Κάθε, μα κάθε φορά όμως που τα αναλογίζεσαι, η αγάπη κερδίζει στη ζυγαριά. Η αγάπη στην πιο αγνή, ανιδιοτελή μορφή της.

Ωστόσο, η Γιορτή της Μητέρας δεν είναι μόνο ένας λόγος για να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας αυτή την αστείρευτη πηγή αγάπης κι αφειδώλευτης φροντίδας. Αυτή η Κυριακή χρειάζεται να λειτουργήσει ως μία ακόμα ευκαιρία για να απενοχοποιήσουμε την σκοτεινή πλευρά της μητρότητας. Να δούμε λίγο πίσω από τους πίνακες ζωγραφικές, να αποκωδικοποιήσουμε όλα εκείνα που ως ταμπού περνούν  από γενιά σε γενιά και θέλουν την μαμά ατσαλένια.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christina Theodoropoulou (@christytheo)

Η μαμά είναι άνθρωπος. Η μαμά πονάει, κουράζεται εξαντλείται. Η μαμά κλαίει κι όχι μόνο από χαρά. Η μαμά απελπίζεται και θέλει να βάλει τις φωνές. Η μαμά για λίγο θέλει να μείνει μόνη της, θέλει να ξεφύγει. Θέλει να ξανακοιμηθεί 8 συνεχόμενες ώρες, θέλει να ξαναβρεί την ξεγνοιασιά της. Και καλά κάνει γιατί όλα αυτά είναι ανθρώπινα. Μα πάνω από όλα θέλει το παιδί της και τίποτα από τα παραπάνω δεν το επισκιάζει.

Δύο χρόνια μόνο σε αυτό τον ρόλο και έχω νιώσει όλα τα παραπάνω. Τα έχω σκεφτεί, έχω γκρινιάξει, έχω απίστευτες τύψεις, καρδιοχτυπώ ανησυχώντας κάθε τόσο για τα πιο απλά, αμφιβάλλω περισσότερο από ποτέ για τις δυνάμεις μου. Κλαίω πριν κοιμηθώ, κλαίω στο αυτοκίνητο και την ώρα που κάνω μπάνιο. Είναι η αποφόρτισή μου. Είναι ο τρόπος που από τη σκοτεινή πλευρά της μητρότητας περνώ στην ολόφωτη. Εκείνη που έχει χιλιοτραγουδιστεί και μετρά αναρίθμητα στιχάκια. Και τότε βρίσκω ξανά τη δύναμή μου.

Τελικά το να είσαι μαμά είναι ταλαιπωρία;

Τελικά είναι ταλαιπωρία να είσαι μαμά; Ναι είναι. Μία μεγάλη αλλά τόσο γλυκιά ταλαιπωρία που θα σε συντροφεύει όσο ζεις. Και είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι οι μεγάλες αντιθέσεις της απέραντης αγάπης και της ταλαιπωρίας συνυπάρχουν τόσο αρμονικά στη ζωή σου. Με την αγάπη να είναι μία μονίμως αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο πηγή δύναμης που σε κάνει να ξεπερνάς τα όριά σου συνεχώς και μονίμως να έχεις και αποθέματα.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christina Theodoropoulou (@christytheo)

Προς το παρόν τουλάχιστον απολαμβάνω αυτή την ταλαιπωρία. Γιατί έχει αντίκρισμα στην ψυχή μου. Τη γεμίζει με καλοσύνη, μου αλλάζει την οπτική για τον κόσμο, τη ζωή και νιώθω ότι με βοηθά να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Με βοηθά να βιώνω τα συναισθήματα ατόφια, στο μέγιστο βαθμό, της αγάπης και του φόβου, της ευχαρίστησης και της ενοχής. Σε κάθε κύκλο ξεσπάσματος κερδίζω ένα ακόμα κομμάτι για το δικό μου παζλ, που μοιάζει ατελείωτο αλλά καθόλου δεν με νοιάζει.

Καμία μαμά δεν είναι τέλεια. Εξάλλου, η τελειότητα δεν έχει ομορφιά. Όλες η μαμάδες όμως είναι η καλύτερες του κόσμου. Οι καλύτερες για τον δικό τους κόσμο, για το παιδί τους. Κι αν αυτό το αναλογιστούμε με ειλικρίνεια, τότε θα απολαύσουμε όλες την πιο γλυκιά μας ταλαιπωρία.

Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Χριστίνα Θεοδωροπούλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES