Συχνοουρία στην εγκυμοσύνη: Πότε εμφανίζεται και τι μπορείς να κάνεις

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 28-04-2021

Από τη στιγμή που το τεστ βγαίνει θετικό, ίσως παρατηρήσεις πως πας λίγο πιο συχνά τουαλέτα. Η συχνοουρία είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και μπορεί να εμφανιστεί από πολύ νωρίς. Ήδη από τον πρώτο μήνα ίσως παρατηρήσεις πως οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα αυξάνονται. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο. Επίσης, θα ξυπνάς πιο συχνά τη νύχτα λόγω της συχνοουρίας.

Από τι προκαλείται

Όπως και για τα περισσότερα συμπτώματα «υπεύθυνες» είναι οι ορμόνες και συγκεκριμένα η hCG, η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική περιοχή. Και ενώ η αυξημένη συγκέντρωση αίματος στο σημείο μπορεί να αυξήσει την ερωτική σου επιθυμία, αυξάνεται και η ροή αίματος στα νεφρά και το σώμα σου θέλει να ‘απομακρύνει’ πιο άμεσα τα υγρά.

Εκτός όμως από τις ορμόνες, ειδικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η ουροδόχος κύστη σου δέχεται μεγάλη πίεση από τη μήτρα και έτσι «γεμίζει» πιο γρήγορα. Τέλος, καθώς το έμβρυο παίρνει θέση για τον τοκετό θα πιέσει και εκείνο με τη σειρά του την κύστη σου.

Τι να κάνεις

Η πιο απλή συμβουλή είναι πως πρέπει να προσπαθείς σε κάθε επίσκεψή σου στην τουαλέτα να αδειάζεις τελείως την κύστη σου. Όμως, είναι πιο εύκολο να το λέμε από το να γίνεται. Αυτό που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να γείρεις λίγο μπροστά όσο είσαι στο κάθισμα της τουαλέτας.

Μπορώ να αποτρέψω τη συχνοουρία;

Να την αποτρέψεις δεν γίνεται, όμως μπορείς να περιορίσεις τα διουρητικά, όπως για παράδειγμα ο καφές. Επίσης, ενώ πρέπει να πίνεις πολύ νερό, προσπάθησε να το περιορίσεις λίγο πριν ξαπλώσεις για το βράδυ ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πότε θα υποχωρήσει

Επειδή το κάθε σώμα είναι διαφορετικό, δεν μπορεί κανείς να σου απαντήσει με σιγουριά σε αυτό. Όμως, ένας γενικός κανόνας είναι πως το βιώνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -με πιο έντονο το τέλος του τρίτου τριμήνου- και μετά τον τοκετό θα σου περάσει. Ωστόσο, αν νιώθεις τσούξιμο και θες να πηγαίνεις συνέχεια τουαλέτα, τότε συμβουλεύσουν τον γιατρό σου.

 

Photo by Ömürden Cengiz from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES