Το Πάσχα οι παραδόσεις που ξεθωριάζουν και το τσουρέκι που μοσχομυρίζει

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Όσο πλησιάζει το Πάσχα σκέφτομαι ολοένα και περισσότερο τις παραδόσεις μας. Αυτές που εδώ και χρόνια ξεθωριάζουν… Από τα βαμμένα αυγά που πλέον τα αγοράζεις έτοιμα στο σούπερ μάρκετ αντί να τα βάψεις σπίτι, τα τσουρέκια και τα κουλούρια που δεν μοσχομυρίζουν μέσα στο σπίτι έως τα απογεύματα στην εκκλησία, την κατανυκτική ατμόσφαιρα γύρω μας και την παραδοσιακή μουσική που ηχεί από κάθε γειτονιά την ημέρα του Πάσχα… Έχουμε ξεχάσει ακόμη και τους λόγους για τους οποίους πηγαίνουμε εκκλησία. Έχουμε ξεχάσει τους συμβολισμούς, την ουσία της γιορτής… Το ζύμωμα του πρόσφορου, η προσελευση στην εκκλησία όπου ακούγονται τα ωραιότερα τροπάρια, οι πιο όμορφες λέξεις, η πιο όμορφη ποίηση, το βάψιμο των αυγών, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια που πλάθουμε μόνες μας, η προετοιμασία…

Το Πάσχα είναι μέρος της παράδοσης μας, μια όμορφη ιστορία για να τη διηγούμαστε. Μια ιστορία που δίνει νόημα στην υπάρξη μας γιατί η γέννηση οδηγεί νομοτελειακά στο θάνατο. Η γιορτή του Πάσχα, λοιπόν, έρχεται να βάλει στην εξίσωση την Ανάσταση… να μας θυμίζει ότι υπάρχει ελπίδα. Το φως της Αναστάσιμης  Θείας Λειτουργίας φωτίζει τις μέρες μας και το δρόμο μας.

Δεν πιστεύω σε θαύματα… μου αρέσει, όμως, αυτή η ιστορία του Θεανθρώπου, της συγχώρεσης, της υπέρτατης αγάπης, της ελπίδας, της λύπης και της χαράς…. Αυτή η ιστορία που μαθαίνουμε από μικροί και που τώρα μεταλαμπαδεύουμε το νόημα της, την ουσία της στα παιδιά μας. Έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε για να μη χαθεί η παράδοση, να μη χαθεί η μαγεία. 

Διηγηθείτε τις πασχαλινές ιστορίες στα παιδιά, εξιστορήστε τις παραδόσεις μας φτιάχνοντας τσουρέκια για να μοσχομυρίσει το σπίτι. 

Η αγαπημένη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου:

700 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
1 ½ κύβο νωπής μαγιάς (40 γρ.)
200 γραμ. χλιαρό νερό
120 γραμ. βούτυρο γάλακτος
180 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
1 κ.γλ. μαχλέπι
1/2 κ.γλ. κακουλέ
1/2 κ.γλ. γλυκάνισο
1 πρέζα μαστίχα

Ξεκινάμε με τη μαγιά για τα αφράτα τσουρέκια. Για να πιάσουμε τη μαγιά για το τσουρέκι, διαλύουμε – θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη από τη συνταγή και αλεύρι τόσο ώστε να έχουμε μια αραιή ζύμη (περίπου 150 γραμ.).

Ανακατεύουμε τη ζύμη για τσουρέκια πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος κοντά σε καλοριφέρ ή στις εστίες για περίπου 20΄ και δεν κουνάμε ούτε μετακινούμε το μπολ.

Μετά από περίπου 20΄ θα δούμε ότι έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες. Σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Τότε ρίχνουμε τ’ αυγά και με σύρμα και γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε καλά.

Προσοχή στη θερμοκρασία των υλικών
Για να πετύχουν τα τσουρέκια μας, η εστία πρέπει να είναι στο 1. Σε γουδί χτυπάμε το μαχλέπι, το γλυκάνισο, τη μαστίχα και τα σποράκια (το εσωτερικό) κακουλέ με 1 κ.σ. ζάχαρη (από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής).

Κοσκινίζουμε το αλεύρι για τσουρέκι σε λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά (που έχει γίνει πλέον) και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη. Προσθέτουμε κακουλέ, μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι πλέον η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Ίσως χρειαστεί να πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα εάν είναι σε ζεστό σημείο. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες και κατόπιν την κάθε μπάλα σε τρία μέρη. Πλάθουμε 6 φιτίλια και ανά 3 τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Φτιάχνουμε δύο τσουρέκια και εδώ αν θέλουμε μπήγουμε κόκκινα αυγά στις ενώσεις.

Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε πάλι για να φουσκώσει και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και νερό.

Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο στους 160-170°C και τα ψήνουμε για 45΄ στον αέρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν. Αν θέλουμε να γυαλίσουν, όταν τα βγάλουμε απ’ το φούρνο τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο.

Τα τυλίγουμε με μεμβράνη αφού κρυώσουν για να μην ξεραθούν.

Φωτογραφία από τον χρήστη Vanderlei Longo στο Pexels

 

 

 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES