Οκ, ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι οι γονείς έχουμε περάσει από το στάδιο που φωνάζουμε στο παιδί μας να κάνει κάτι και εκείνο εξακολουθεί να μην μας ακούει οδηγώντας τα νεύρα μας σε κατακόρυφη, ανοδική πορεία. Όμως, υπάρχουν και καλά νέα. Βρήκαμε, δοκιμάσαμε και συστήνουμε κάποιες πρακτικές ώστε να αφήσεις οριστικά πίσω σου τις φωνές.

Μην φωνάζεις για τα απλά πράγματα

Πολύ συχνά υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας για τα πιο απλά πράγματα όπως να πούμε: «Το φαγητό είναι έτοιμο», «Να χαμηλώσει τη μουσική», «Κλείσε την πόρτα» κλπ. Αντίθετα, πλησίασε το παιδί και ήρεμα πες του αυτό που θέλεις. Ναι, καταλαβαίνω πως αυτό ακούγεται πιο εύκολο απ’ ότι είναι, όμως σίγουρα αξίζει να το προσπαθήσεις.

Σκέψου μία δική σου safe word

Λίγο πριν εκραγείς να σκέφτεσαι μία δική σου φράση που θα σε ηρεμεί. Για παράδειγμα, η δική μου είναι «Το έχεις!». Του συζύγου μου από την άλλη είναι «Χιόνι» και εκείνος μου εξήγησε πως επειδή ηρεμεί όταν βλέπει το χιόνι να πέφτει, αυτός είναι ο λόγος που την επέλεξε.

Βρες τι πυροδοτεί την αντίδραση

Το πιο αποτελεσματικό όμως, είναι να βρεις ποια στιγμή -ή απάντηση- πυροδοτεί τη δική σου έκρηξη. Όταν γνωρίζεις τον λόγο αλλά και τα σημάδια, θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς την αντίδρασή σου. Αντί να ανοίγω κατευθείαν τις κουρτίνες και να εκνευρίζεται η κόρη μου και να μου δηλώνει πως δεν πρόκειται να σηκωθεί, δοκίμασα άλλη μέθοδο. Μπαίνω σιγά, χαιδεύω την κόρη μου και της λέω «καλημέρα» γλυκά. Τότε και εκείνη είναι πιο ευδιάθετη όταν ξυπνά.

Ελάτε πιο κοντά

Εντάξει, επειδή μείωσες τις φωνές δεν σημαίνει πως αυτόματα όλα έγιναν καλά. Ακόμα υπάρχουν φορές που δεν με ακούν και θέλω να φωνάξω, όμως εφαρμόζω τις παραπάνω πρακτικές και ηρεμώ. Το γεγονός όμως, είναι πως πρέπει να κάνουμε reconnect ώστε να επανακτήσουμε την καλή σχέση και την επικοινωνία ώστε να μη χρειαστεί καν να προσπαθώ να μην φωνάξω. Έτσι, κάθε βράδυ όταν καθόμαστε να φάμε, αφήνουμε το κινητό στην άκρη, και συζητάμε για την ημέρα μας και για θέματα που μας απασχολούν.

 

Photo by PRISCILLA GRAGG

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES