Μπορεί τα κρύα ζυμαρικά να είναι πιο υγιεινά από τα φρεσκομαγειρεμένα;

Διατροφή

Elle.gr , 20-04-2021

Με τα ζυμαρικά να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή, η ανακάλυψη πως τα αγαπημένα μας μακαρόνια υπάρχει εύκολος τρόπος να είναι ακόμη πιο θρεπτικά είναι μια μικρή ανατροπή στα όσα πιθανότατα πιστεύαμε ως τώρα για το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, όταν ο Δρ. Denise Robinson από το Πανεπιστήμιο του Surrey, συνεργάστηκε με το BBC2 TV show για την εκπομπή “Trust Me, I’m a Doctor”. Σε ένα από τα επεισόδια, υπήρχαν εθελοντές που στα πλαίσια του πειράματος κατανάλωσαν ζεστά, κρύα και έπειτα ξαναζεσταμμένα μακαρόνια σε διαφορετικές μέρες, χρησιμοποιόντας την ίδια σως.

Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν ήταν το αναμενόμενο. Tα κρύα ζυμαρικά φάνηκε να προκαλούν μια μικρότερη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ τα ξαναζεσταμμένα ζυμαρικά έδειξαν μια ακόμη μικρότερη αύξηση- 50% λιγότερο από τα φρεσκομαγειρεμένα.

Το συμπέρασμπα είναι πως η ψύξη και η επαναθέρμανση των ζυμαρικών μετατρέπει το κανονικό άμυλο στα τρόφιμα σε κάτι που ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο», πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα σάκχαρα που περιέχουν τα ζυμαρικά δεν απελευθερώνονται στο σώμα μας και επομένως λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες ενώ ουσιαστικά καταναλώνουμε το ίδιο ακριβώς φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανθεκτικό άμυλο είναι ανθεκτικό στα ένζυμα στο σώμα μας, γεγονός που το καθιστά άπεπτο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο elle.gr