Τρόποι να μειώσεις το στρες αν είσαι single parent

Best of internet

4moms team , 15-04-2021

Μπορεί να είσαι μονογονεϊκή οικογένεια για αρκετούς λόγους: Ένα διαζύγιο, ένας θάνατος, ή από επιλογή. Όμως, όλα έχουν ένα κοινό: Μία καθημερινότητα που πολλές φορές γίνεται απαιτητική.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν ώστε να μειώσεις το στρες;

Τα οικονομικά σου

Η καθημερινότητα με έναν μισθό, ή και ένα συγκεκριμένο ποσό διατροφής, είναι από τα δυσκολότερα κομμάτια. Χρειάζεται να κάνεις πολύ καλή οργάνωση των οικονομικών σου αλλά και αποταμίευση. Δημιούργησε ένα πλάνο που μπορείς να ανταπεξέλθεις και ξεκίνησε να οργανώνεις καλύτερα τα οικονομικά σου.

Ένα support system

Όλοι οι single γονείς χρειάζονται όση έξτρα βοήθεια μπορούν να έχουν. Μπορεί να θες να τα αναλάβεις όλα μόνη σου, όμως δεν είναι πάντα εύκολο και έτσι, χρειάζεσαι όση βοήθεια μπορείς να έχεις.

Σταθερή ρουτίνα

Προσπάθησε να διατηρήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα μία σταθερή ρουτίνα. Από τις δουλειές του σπιτιού, την ώρα του φαγητού και του ύπνου, αλλά και άλλα κομμάτια της καθημερινότητας με το μικρό σου. Μία σταθερή ρουτίνα θα το βοηθήσει να νιώσει πιο ήρεμο και ασφαλές.

Να τηρείς τα όρια που έχεις θέσει

Τα παιδιά τείνουν να τεστάρουν συχνά τα όρια των γονιών τους. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να είσαι αυστηρή ως προς το «όχι» και τα όρια που έχεις θέσει.

Να φέρεσαι στο παιδί ως…παιδί

Πολλές φορές οι single γονείς θέλουν να νιώθουν πως τα παιδιά τους είναι η στήριξή τους, όμως το παιδί δεν έρχεται να γίνει φίλος σου. Όσο πιο μικρό είναι, τόσο πιο σημαντικό είναι να είναι διακριτός ο ρόλος του γονέα-παιδιού. Δεν είναι εδώ για να σε ηρεμεί και να σε στηρίζει. Το αντίθετο μάλιστα.

Διώξε τις ενοχές

Είναι απολύτως ok κάποιες φορές να έχεις ενοχές, όμως μην αφήσεις αυτό το συναίσθημα να σε κυριεύσει. Αν, για παράδειγμα, έχεις πάρει διαζύγιο, θυμίσου τους λόγους που σας οδήγησαν εκεί και επιπλέον, όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν: Το παιδί πρέπει να βλέπει τους γονείς χαρούμενους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως δεν ζουν στο ίδιο σπίτι.

Πέρασε χρόνο με το παιδί

Μπορεί η καθημερινότητα να είναι όντως χαοτική, όμως ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί πρέπει να είναι η προτεραιότητά σου. Ακόμα και μισή ώρα να περάσετε μαζί έχει σημαντικά οφέλη και θα σας «δέσει».

Χρόνος για τον εαυτό σου

Το ίδιο σημαντικό είναι να έχεις χρόνο και για τον εαυτό σου. Όσο απαιτητική κι αν είναι η καθημερινότητα, μην αμελείς το self care σου.

 

Photo by Brooke Cagle from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES