Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό

Guest Editors

Έφτασε η εποχή της μεγαλύτερης νηστείας, αυτή της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα τρόφιμα, στα οποία στηρίζεται, είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και κατέχουν έτσι κι αλλιώς σημαντική θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Ένα νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής, εφόσον σχεδιαστεί σωστά , μπορεί να αποτελέσει ιδανική ευκαιρία, τόσο για αποτοξίνωση του οργανισμού και έλεγχο βάρους, όσο και για απώλεια περιττών κιλών.

Πιο συγκεκριμένα όμως, μέσω ποιων ακριβώς πλεονεκτημάτων μπορεί ένα νηστίσιμο διατροφικό πλάνο να προάγει την καλή υγεία του οργανισμού ;

  • Κατά την διάρκεια της νηστείας, λόγω της αποχής από την κατανάλωση κρέατος και γενικά προϊόντων ζωικής προέλευσης, τείνει να βελτιώνεται η εικόνα του λιπιδαιμικού προφίλ. Χοληστερόλη αίματος και τριγλυκερίδια μειώνονται ενώ το ίδιο συνήθως συμβαίνει και με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Κατ’ επέκταση ο κίνδυνος για αθηρωμάτωση, καρδιαγγειακών διαταραχών και εγκεφαλικών επεισοδίων μειώνεται. (!) Ωστόσο, το πιο σημαντικό , προκειμένου να διατηρηθούν τα παραπάνω οφέλη, είναι η διατήρηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών και μετά το πέρας της νηστίσιμης περιόδου ( !)
  • Αυξάνεται η πρόσληψη καλών λιπαρών ( Ω3, 6 και 9), καθώς καταναλώνονται πηγές αυτών συχνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες ( π.χ. θαλασσινά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σουσάμι, ταχίνι).
  • Καθώς τα περισσότερα νηστίσιμα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επιτυγχάνεται πιο γρήγορα η αίσθηση του κορεσμού ενώ αποφεύγονται και τα άστατα τσιμπολογήματα. Παράλληλα η επάρκεια σε φυτικές ίνες βοηθά στην ρύθμιση των μεταγευματικών σακχάρων και προωθεί τον καλύτερο ημερήσιο γλυκαιμικό έλεγχο.
  • Επιπρόσθετα, μέσω των φυτικών ινών, η εντερική λειτουργία παρατηρείται ομαλότερη , η κινητικότητα το εντέρου ενισχύεται και μειώνονται οι πιθανότητες για ασθένειες και διαταραχές που σχετίζονται με την χρόνια δυσκοιλιότητα.
  • Σε γενικές γραμμές, η πρόσληψη ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών αυξάνεται. Κάποια από αυτά είναι: το λυκοπένιο ( πλούσια πηγή η ντομάτα ιδίως όταν μαγειρεύεται), τα καροτενοειδή ( σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά), σελήνιο και ψευδάργυρος ( σε θαλασσινά, μαλάκια, ξηρούς καρπούς, όστρακα) , βιταμίνη C ( σε λαχανικά, φρούτα, όστρακα, όσπρια, λαδερά φαγητά). Όλα τα παραπάνω βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην αποφυγή καρδιαγγειακού κινδύνου αλλά δρουν και ως αντικαρκινική ασπίδα.
  • Η πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής όλων των ανθρώπων ( ανηλίκων και ενηλίκων) και η οποία συνήθως δεν καλύπτεται πλήρως με τα νηστίσιμα προγράμματα , μπορεί να καλυφθεί επαρκώς καταναλώνοντας θαλασσινά και μαλάκια και συνδυάζοντας όσπρια με θαλασσινά ή όσπρια με σύνθετους υδατάνθρακες ( π.χ με ρύζι).

Συμπερασματικά , η νηστεία πέρα από τις αξίες με τις οποίες είναι συνδεδεμένη από θρησκευτικής απόψεως, είναι και πολύ θρεπτική, εφόσον σχεδιαστεί και τηρηθεί προσεκτικά με σωστούς συνδυασμούς και ποικιλία των επιτρεπόμενων τροφίμων.  

Σε κάθε περίπτωση, άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, παιδιά στην παιδική και στην εφηβική ηλικία, γυναίκες σε κύηση ή σε γαλουχία, έφηβοι και ενήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και τον διαιτολόγο τους προτού ξεκινήσουν διατροφής νηστείας, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές.

 

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES