Είναι γεγονός. Σε κάθε vegan άτομο του πλανήτη, τίθεται η ίδια ερώτηση. “Πώς λαμβάνεις αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης;” Αν και η στροφή στο βιγκανισμό και η μη κατανάλωση κρέατος αποκόπτει την προφανή πηγή πρωτεΐνης, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι οι vegans καταναλώνουν λιγότερη πρωτεΐνη από τους υπόλοιπους ανθρώπους που προτιμούν την κρεατοφαγία.

Όπως εξηγεί η Fiona Tuck, διατροφολόγος και συγγραφέας του The Forensic Nutritionist: «Μια καλά ισορροπημένη και δομημένη διατροφή για χορτοφάγους μπορεί να παρέχει επαρκέστατες ποσότητες πρωτεΐνης. Ένας κρεατοφάγος, ο οποίος για παράδειγμα καταναλώνει επεξεργασμένο κρέας με προσθετικά και συμπληρώματα όπως τα λουκάνικα, μπορεί να μην είναι τελικά τόσο πρωτεϊνούχα τροφή όσο πιστεύουν ότι είναι, ειδικά εάν ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με ελάχιστες φυτικές τροφές.»

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης;

«Χρειαζόμαστε πρωτεΐνες για την παροχή σημαντικών αμινοξέων, τα οποία είναι προαπαιτούμενα για πολλές διαφορετικές λειτουργίες, όπως ανάπτυξη και επισκευή κυττάρων, μεταφορά θρεπτικών ουσιών και παραγωγή ορμονών», τονίζει ηTuck. Η κατανάλωση ποικίλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες καθημερινά διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού μας και κατ’επέκταση του σώματός μας.

 

Διάβασε ποιες είναι οι 10 πιο πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεϊνης στο elle.gr

 

Photo by Jo Sonn from Unsplash