
Η παιδική ουλίτιδα είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Μπορεί να θεωρείται πως είναι μία «ενήλικη» πάθηση στα ούλα, όμως αρκετά συχνά εμφανίζεται και στα παιδιά και κατά κύριο λόγο αφορά την κακή στοματική υγιεινή.
Όταν δεν βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας, η πλάκα που συσσωρεύεται στα δόντια και τα ούλα προκαλεί φλεγμονή. Τα βακτήρια που μαζεύονται αλλά και τα μέταλλα που περιέχει το σάλιο μας δημιουργούν κάτι σαν ταρτάρ και αυτό ερεθίζει περισσότερο τα ούλα.
Αν δεν ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια των υποστηρικτικών ιστών του δοντιού, κάνοντας τα δόντια να κουνιούνται.
Τα συμπτώματα
Μερικά από τα συμπτώματα της παιδικής ουλίτιδας είναι:
- Αιμορραγία του ούλου όταν το βουρτσίζει ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του φαγητού
- Φλεγμονή στα ούλο που έχει ως αποτέλεσμα το κοκκίνισμα και το πρήξιμό του
- Άσχημη αναπνοή: Η παραμονή βακτηρίων στο στόμα του έχει ως αποτέλεσμα την άσχημη αναπνοή
- Πόνος
- Αίσθηση πως «κινούνται»: Συχνά η φλεγμονή στα ούλα μπορεί να προκαλέσει μία αίσθηση σαν το δόντι να κινείται.
Αντιμετώπιση
Φυσικά, πρέπει να είναι άμεση η επίσκεψη στον οδοντίατρο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα. Χρειάζεται το παιδί να είναι αρκετά μεθοδικό και τυπικό στη στοματική του υγιεινή. Μετά από κάθε γεύμα πρέπει να πλένει τα δόντια του για τουλάχιστον δύο λεπτά και να δίνει έμφαση στα ούλα του που μπορεί να τον πονάνε πολύ, όμως πρέπει να επιμένει στο σημείο κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
Επίσης, μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο που προτείνεται να γίνονται κάθε έξι μήνες.
Πρόληψη
Επειδή όμως η πρόληψη είναι το παν, η παιδική ουλίτιδα είναι σχετικά εύκολο να αποφευχθεί αρκεί το παιδί να μην αμελεί τη στοματική του υγιεινή.
Τακτικό και καλό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι τα τρία κύρια σημεία που πρέπει να τηρείτε προκειμένου να μην εμφανίσει ουλίτιδα και να έχει υγιή δόντια.
Photo by S&B Vonlanthen from Unsplash