
Οι γονείς σε όλο τον κόσμο ενθουσιάζονται όταν το μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα, εκεί κοντά στα πρώτα του γενέθλια. Όμως, υπάρχουν κι άλλα -εξίσου σημαντικά- αναπτυξιακά milestones στη ζωή του από τα πρώτα του βήματα έως και τα δύο έτη και τι μπορείς να κάνεις ώστε να τα ενθαρρύνεις.
Σπρώξιμο/Τράβηγμα – 12 με 18 μηνών
Καρότσια, σκούπες και καρέκλες γίνονται το παιχνίδι του και επίσης, βοηθούν το μωρό να σταθεροποιηθεί αφού έχει κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα. Όταν αρχίσει να κινείται με περισσότερη άνεση, άφησέ το με ένα παιχνίδι -όπως ένα παιδικό αυτοκίνητο- το οποίο θα σπρώχνει και έτσι θα αποκτήσει άνεση κινήσεων και περισσότερη ανεξαρτησία.
Σκαρφάλωμα -12 με 18 μηνών
Προσπαθεί συνεχώς να ΄σκαρφαλώσει΄ στον καναπέ, το τραπέζι, ή το κρεβάτι σας; Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα τα στην ανάπτυξή του. Έτσι, πρέπει να το ενθαρρύνετε όσο μπορείτε. Κάνε childproof το σπίτι ώστε να είσαι σίγουρη πως θα είναι απολύτως ασφαλής.
Squatting -12 με 18 μηνών
Το να κάνει αυτά τα μεγάλα, βαθιά καθίσματα όσο παίζει ή σκύβοντας να πιάσει κάτι, βοηθά τους μύες των ποδιών να δυναμώσουν αλλά και να βελτιωθεί ο συγχρονισμός του. Επιπλέον, βοηθά και στην ανεξαρτησία του, καθώς δεν βασίζεται σε σένα να του πιάσεις ένα παιχνίδι που πέφτει κάτω.
Τρέξιμο – 15 με 24 μηνών
Αφού μάθει να περπατά, σύντομα θα αρχίσει να τρέχει. Μπορείτε να παίζετε ένα μικρό κυνηγητό στο σπίτι ώστε να ενθαρρύνεις αυτό το στάδιο.
Πέταμα – 15 με 18 μηνών
Είναι η ηλικία που πετά τα πάντα. Μπορείς να παρατηρήσεις ποιο χέρι χρησιμοποιεί περισσότερο για να πετάξει κάτι, καθώς αυτή είναι η ηλικία που δείχνει αν θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.
Χορός – 15 με 20 μηνών
Ένας πιο διασκεδαστικός τρόπος να δυναμώσει τους μύες του και να μάθει τις κινήσεις του σώματός του, είναι ο χορός. Βάλε δυνατά μουσική και χόρεψε μαζί του στο σαλόνι.
Κλωτσιές – 18 με 26 μηνών
Χρησιμοποίησε μία απαλή μπάλα που θα κλωτσήσεις ελαφρά προς το μέρος του ώστε να μιμηθεί την κίνηση. Ωστόσο, αν ακόμα έχει μία μικρή αστάθεια όταν περπατά, τότε μπορείς να περιμένεις γι αυτό το στάδιο, ή να του πεις να κρατιέται από το τραπέζι ή μία καρέκλα.
Περπάτημα προς τα πίσω – 15 με 24 μηνών
Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο βήμα, κυρίως γιατί απαιτεί τον συγχρονισμό αρκετών μυικών ομάδων. Μπορεί να μάθει να περπατά προς τα πίσω λίγο μετά τα πρώτα του γενέθλια, ή ακόμη και λίγο μετά τα δεύτερα.
Σκάλες- 18 με 22 μηνών
Επίσης απαιτεί πολλές μυικές ομάδες και συγχρόνως δύναμη και ισορροπία. Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν τη σκάλα. Συνήθως, στηρίζονται με τα χέρια στο σκαλί μπροστά τους και ανεβαίνουν έτσι τη σκάλα. Στη συνέχεια, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την κουπαστή.
Πηδήματα – 24 μηνών
Λίγο μετά τα δεύτερα γενέθλιά του, το παιδί θα μάθει να πηδά και ειδικά για να δείξει τον ενθουσιασμό του. Μπορείς να το ενθαρρύνεις βάζοντας μουσική και χορεύοντας. Αυτά τα αναπτυξιακά μαθήματα μπορούν να γίνουν πολύ fun για όλη την οικογένεια.
Photo by Marjorie Bertrand from Unsplash