O κορονοϊός φαίνεται πως ήρθε για να μείνει αρκετά. Ανεξάρτητα από όσα μας απασχολούν για τον ιό, τα νέα μέτρα, τις επιπτώσεις του κλπ, ένα νέο φαινόμενο έχει ανατείλει μαζί του. Το φαινόμενο maskne λοιπόν έχει κάνει την εμφάνισή του και οφείλεται στις μάσκες προστασίας προσώπου. 

Τι είναι η Maskne

Η Maskne είναι ο όρος για την ακμή που δημιουργείται από την παρατεταμένη χρήση μάσκας. Ο ορισμός αυτός προέρχεται από τις λέξεις “mask” & “acne”. H maskne εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, στις περιοχές που καλύπτει η μάσκα προστασίας, δηλαδή την περιοχή γύρω από το στόμα, το πηγούνι και τα μάγουλα. Επι της ουσίας είναι ακμή στο πρόσωπο, η οποία πυροδοτείται από τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου και τις μάσκες προσώπου μιας χρήσης. 

Γιατί εμφανίζεται η Maskne

Η Maskne είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, που προκαλείται από τις μάσκες προσώπου. Αρχικά, όταν φοράμε τις μάσκες προσώπου, χειρουργικές ή μη, η θερμοκρασία της περιοχής ανεβαίνει. Η αυξημένη θερμοκρασία φυσικά οδηγεί στην εφίδρωση. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχει αυξημένη υγρασία, από την αναπνοή που δεν απελευθερώνεται. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν έχουμε αυξημένη έκκριση σμήγματος και λιπαρότητα. Αν υπάρχει και μακιγιάζ, η κατάσταση προφανώς επιδεινώνεται. Επιπρόσθετα, η τριβή μεταξύ της μάσκας και του δέρματος, προκαλεί ερεθισμούς και επιβαρύνει την κατάσταση της επιδερμίδας. 

Πώς να αποφύγεις τη Maskne

Η Maskne ξεκινάει από τη μάσκα και από αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Η επιλογή της μάσκας είναι ένα εξαιρετικής σημασίας για να προλάβει κανείς μία έξαρση ακμής. Μία βαμβακερή μάσκα προσώπου είναι κατά πολύ περισσότερο φιλική για το δέρμα και δύσκολα θα το ερεθίσει. Το επιμελές πλύσιμο της μάσκας θα σε γλιτώσει επίσης από διάφορους μπελάδες, αφού δε θα συγκεντρώνονται πάνω της βλαβεροι για το δέρμα ρύποι. Καλό θα ήταν, η μάσκα να πλένεται με πιο ήπια καθαριστικά, χωρίς αρώματα και χημικά, ώστε να μην τα εισπνέουμε. 

Όσον αφορά τα μέρη του προσώπου, που καλύπτονται από τη μάσκα, θα πρέπει κι αυτά να έχουν έναν ιδιαίτερο χειρισμό τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση της μάσκας. Το make up που θα χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να είναι ελαφρύ και φιλικό για το δέρμα. Ένα make up μη φαγεσωρογόνο είναι ιδανικό για την περίσταση. Μία καλή λύση, θα ήταν επίσης, να μη χρησιμοποιηθεί καθόλου make up. Μία BB  cream, λίγο concealer και μία έντονη μάσκαρα, θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση! 

Τέλος, καλό είναι να αποφύγει κανείς όποια διαδικασία κάνει το δέρμα ευαίσθητο. Σκληρές διαδικασίες, όπως είναι τα χημικά  peeling, επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο στις συνέπειες της εκτεταμένης χρήσης μάσκας. 

Πώς να αντιμετωπίσεις τη Maskne

Αν έχεις ήδη εμφανίσει ακμή στα μάγουλα, το πηγούνι ή την περιοχή γύρω από το στόμα, μην πανικοβάλλεσαι! Η περίσταση απαιτεί αντιμετώπιση ακμής. 

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα καταπολεμήσεις την ακμή από τη μάσκα. 

Σαπούνι καθαρισμού

Το σαπούνι καθαρισμού είναι τώρα ο σύμμαχός σου για την αντιμετώπιση της ακμής. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βήματα, αφού το σαπούνι θα απομακρύνει λιπαρότητα, ρύπους, ιδρώτα και άλλα υπολείμματα και θα αφήσει το δέρμα σου καθαρό. 

Ενυδατική κρέμα για την ακμή 

Το δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό βήμα είναι η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας για την ακμή. Με αυτόν τον τρόπο θα ενυδατώσεις το δέρμα σου αλλά θα του παρέχεις και όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να ανακάμψει. Μία καλή κρέμα για την ακμή θα καταπραΰνει & θα εξυγιάνει το δέρμα σου. Θα μειώσει τις ατέλειες. Έτσι, το δέρμα σου θα αποκτήσει ξανά την άνεσή του και θα είναι θωρακισμένο απέναντι στις δύσκολες περιστάσεις. 

Ποια είναι η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη Maskne

Όλες οι μορφές ακμής, συμπεριλαμβανομένης και της Maskne, αντιμετωπίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που αν ακολουθείς, θα μειώσεις κατά πολύ τις πιθανότητες για την εκδήλωση ακμής, ακόμη και τώρα που είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε μάσκα προστασίας. Μία επιμελής ρουτίνα περιποίησης του προσώπου αλλά και γενικότερης στάσης όπως η παρακάτω θα σε γλιτώσει από μία πιθανή έξαρση ακμής. 

  • Καθαρισμός προσώπου

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι το Α και το Ω της ρουτίνας που πρέπει να ακολουθείς. Ο κανόνας λέει ότι πρέπει να καθαρίζεις το δέρμα σου με ένα ειδικό για σένα σαπούνι δύο φορές την ημέρα. Το πρωί, καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας από τα κατάλοιπα της κρέμας νύχτας και το σμήγμα που παρήχθη κατά τον ύπνο. Έτσι, σαπουνίζοντας το δέρμα σου τα αφαιρείς και το αφήνεις έτοιμο να δεχθεί το προϊόν με το οποίο θα συνεχίσεις. Να θυμάσαι ότι κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική κι έχει τις δικές της ανάγκες. Ένα σαπούνι που δρα εξαιρετικά σε μία φίλη σου, δεν προϋποθέτει απαραίτητα ότι θα ταιριάζει το ίδιο καλά σε εσένα. Επίλεξε λοιπόν ένα προϊόν καθαρισμού, που ταιριάζει στις ανάγκες του δέρματός σου. 

  • Απολέπιση

Η απολέπιση προσώπου είναι εξαιρετικά σημαντική, όταν αυτή γίνεται με τα κατάλληλα προϊόντα και στη συχνότητα που απαιτείται. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι ιδανικές. Καλό θα ήταν το προϊόν που θα επιλέξεις να περιέχει σαλικυλικό οξύ, ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και να “ανοίξουν” οι πόροι. Όπως και στην περίπτωση του καθαρισμού, το κάθε δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες, για αυτό πρέπει να είσαι προσεκτική με την επιλογή του απολεπιστικού προϊόντος.

Απέφυγε την απολέπιση στα σημεία όπου έχεις σπυράκια καθώς ο p.acnes θα εξαπλωθεί και στο υπόλοιπο πρόσωπο.

  • Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι μία διαδικασία που δεν πρέπει να αμελείς σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι. Ακόμη και το νεανικό δέρμα έχει ανάγκη από ενυδάτωση, απλά από διαφορετικά πιο “ελαφριά” προϊόντα. Ακόμη και τα λιπαρά δέρματα, χρειάζονται ενυδάτωση. Να θυμάσαι! Επίλεξε μία κρέμα που έχει ρυθμιστικές για το σμήγμα ιδιότητες. Φυσικά, δεν πρέπει να αμελείς την εκ των έσω ενυδάτωση, δηλαδή την επαρκή πρόσληψη νερού. Το νερό θα δουλέψει εσωτερικά απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα σου.

  • Τοπική αντιμετώπιση ατελειών 

Η αντιμετώπιση των επιμέρους σπυριών ή ατελειών είναι εξίσου σημαντική. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά. Αυτά ξηραίνουν το σπυράκι ώστε να μην εξαπλωθεί η ακμή και να εξαφανιστεί πιο γρήγορα.

  • Διατροφή

Κάτι που συχνά αμελούμε, είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας. Η εκδήλωση ακμής, πολλές φορές είναι απόρροια εξωγενών παραγόντων, όπως είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας. Πολλές φορές όμως, υπάρχουν και ενδογενείς παράγοντες που είτε πυροδοτούν είτε επιδεινώνουν την εμφάνιση ακμής. Η κακή διατροφή είναι ένας τέτοιος παράγοντας. Το junk food, η ζάχαρη και τα λιπαρά τις περισσότερες φορές συνδέονται με την εμφάνιση ακμής. Οπότε καλό είναι να μην τα εντάξουμε στη διατροφής μας ή να τα αποφεύγουμε. Αντίθετα, μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό και το δέρμα μας. 

 

Την επιμέλεια του άρθρου έχει η συντακτική Ομάδα της σελίδας Pharm24.gr όπου μπορείτε να δείτε και προϊόντα που μας προτείνουν για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ακμής.

Photo by Yaroslav Danylchenko from Pexels

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Είναι επίσημο: Στις 14 Ιουνίου οι Πανελλήνιες
4moms team, 22-04-2021

Είναι επίσημο: Στις 14 Ιουνίου οι Πανελλήνιες

Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
4moms team, 22-04-2021

Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Τζένη Καζάκου: Η Η κόρη του Κωνσταντίνου Καζάκου και της Τάνιας Τρύπη πρωταγωνίστρια σε σειρά
4moms team, 22-04-2021

Τζένη Καζάκου: Η Η κόρη του Κωνσταντίνου Καζάκου και της Τάνιας Τρύπη πρωταγωνίστρια σε σειρά

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα κλείσουν 11 Ιουνίου χωρίς ενδοσχολικές εξετάσεις
4moms team, 22-04-2021

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα κλείσουν 11 Ιουνίου χωρίς ενδοσχολικές εξετάσεις

Μουσικός Διαγωνισμός: Τα δημητριακά LION αναζητούν τον «King of the Jingle»
4moms team, 22-04-2021

Μουσικός Διαγωνισμός: Τα δημητριακά LION αναζητούν τον «King of the Jingle»

Girls in ICT, δράση για την ενδυνάμωση των κοριτσιών που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κλάδο του ICT
4moms team, 21-04-2021

Girls in ICT, δράση για την ενδυνάμωση των κοριτσιών που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κλάδο του ICT

Τι να περιμένεις όταν θέλεις να μείνεις έγκυος: Ο πλήρης οδηγός
4moms team, 21-04-2021

Τι να περιμένεις όταν θέλεις να μείνεις έγκυος: Ο πλήρης οδηγός

Κορωνοϊός: Tα κρούσματα στα σχολεία
4moms team, 21-04-2021

Κορωνοϊός: Tα κρούσματα στα σχολεία

Πώς η γυμναστική επηρεάζει την εμφάνιση της επιδερμίδας
4moms team, 21-04-2021

Πώς η γυμναστική επηρεάζει την εμφάνιση της επιδερμίδας