Γιατί η φράση «Δεν έγινε και τίποτα» πληγώνει περισσότερο το παιδί

Best of internet

4moms team , 01-03-2021

Ως ενήλικες είναι εύκολο να αντιμετωπίζουμε με μία απαξίωση τους προβληματισμούς των παιδιών. Πολλές φορές, σε μία αγχωτική καθημερινότητα δεν καταλαβαίνουμε τι προκαλεί στρες, στεναχώρια ή και φόβο στο παιδί. Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να το κάνουμε να νιώσει καλύτερα του λέμε «Έλα, δεν έγινε και τίποτα σοβαρό». Όμως, αυτή η φράση κάνει περισσότερο κακό από καλό.

Μπορεί να τη λέμε με την καλύτερη των προθέσεων, όμως στην πραγματικότητα πληγώνει περισσότερο το παιδί. Εκείνη την ώρα που βιώνει ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα και έρχεται σε εμάς χρειάζεται απλά να αναγνωρίσουμε πως για εκείνο τελικά ‘είναι πολύ σοβαρό αυτό που συνέβη’.

Το «Δεν έγινε και τίποτα» μειώνει το συναίσθημά του

Τα παιδιά έχουν πολλά συναισθήματα και πολλές φορές είναι αρκετά απρόβλεπτα. Όμως, με το να του λέμε εμείς την παραπάνω φράση, τότε εκείνο το ερμηνεύει ως αυτό που νιώθει είναι λάθος, ή δεν υπολογίζεται. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ή να διστάζει να εκφράζει αυτά που νιώθει ώστε να μην απαξιωθούν τα συναισθήματά του.

Η έκφραση των συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική

Υπάρχουν πολλά μαθήματα που θα διδάξεις στο παιδί και ένα από τα σημαντικότερα είναι να εκφράζει τα συναισθήματά του. Χρειάζεται να ξέρει πως είναι απολύτως ok να εκφράζει αυτά που νιώθει.

Τι να πεις αντί αυτού

Το σημαντικό είναι να θυμάσαι πως για το παιδί είναι κάτι σοβαρό, ακόμα κι αν για εσένα δεν είναι. Απλά ρώτησέ το τι έγινε και πώς νιώθει γι΄αυτό. Άφησέ το να σου μιλήσει και να νιώθει άνετα κάνοντάς το. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να βρείτε μαζί μία λύση που θα το ικανοποιήσει.

 

Photo by Guillaume de Germain from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES