Πότε θα αρχίσει να στέκεται μόνο του

Best of internet

4moms team , 17-02-2021

Ένα από τα μεγαλύτερα milestone λίγο πριν τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σου, είναι το να καταφέρει να στέκεται. Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα πριν ξεκινήσει να περπατά. Η κίνηση αυτή μπορεί να σου φαίνεται απλή, όμως απαιτεί συγχρονισμό πολλών μυϊκών ομάδων και επιπλέον, ενδυναμώνει το σώμα του μικρού σου.

Πότε να το περιμένεις

Μεταξύ 9 και 12 μηνών το μικρό σου θα ξεκινήσει να τραβά το σώμα του μόλις πιάνει κάτι. Στην αρχή θα είναι αδύναμες και αβέβαιες οι κινήσεις του, όμως  σιγά -σιγά το σώμα του θα δυναμώσει και θα μπορεί να σταθεί μόνο του.

Πώς να το ενθαρρύνεις

Μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου με το παιχνίδι. Βάλε κάποια από τα αγαπημένα του παιχνίδια στον καναπέ που κάθεστε μαζί και βάλε ένα μαξιλάρι μπροστά του ώστε να μπορεί να πιαστεί από αυτό και να προσπαθήσει να σηκωθεί.

Αν έχει ξεκινήσει ήδη το μπουσούλημα, τότε μπορείς να βάλεις τα παιχνίδια στο πάτωμα -με κάποια απόσταση μεταξύ τους- και εσύ, ή ο μπαμπάς να βοηθάτε το παιδί ώστε να σηκωθεί και να πηγαίνετε μαζί σε κάθε παιχνίδι.

Το κάθε παιδί έχει τον ρυθμό του

Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και εδώ το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Κάποια μπορεί να το πετύχουν αμέσως και κάποια άλλη κοντά ή λίγο μετά τον πρώτο χρόνο. Μόλις ξεκινήσει να σηκώνεται και να στέκεται -έστω για λίγο-, θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο που είναι η προσπάθεια για περπάτημα. Πιάστε το από τα χεράκια του και κάντε μαζί μερικά βήματα ώστε να το βοηθήσετε.

 

Photo by Shutterstock

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES