Εγκυμοσύνη εν μέσω πανδημίας: 5 ερωτήσεις να κάνεις στον γυναικολόγο σου

Best of internet

4moms team , 15-02-2021

Η πανδημία του κορωνοϊου είναι μία αρκετά στρεσογόνα περίοδος για όλους, πόσο μάλλον όταν περιμένεις το πρώτο σου παιδάκι.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των εξόδων σου αλλά και για τα ραντεβού με τον γιατρό σου. Αρκετά ιατρεία δεν επιτρέπουν καν στον σύντροφό να μπει μέσα και πρέπει καθ΄ολη τη διάρκεια του ραντεβού να φοράς προστατευτική μάσκα.

Οι πέντε ερωτήσεις που είναι καλό να κάνεις στον γυναικολόγο σου προκειμένου να ενημερωθείς επαρκώς γι’ αυτή την ιδιάζουσα κατάσταση που βιώνουμε είναι:

Μπορεί ο ιός να επηρεάσει το έμβρυο;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν πως ο ιός μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Μάλιστα, έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις που γυναίκα θετική στον κορωνοϊο, γέννησε ένα υγιέστατο μωρό.

Αν έχω κορωνοϊο θα μπω σε 14ημερη καραντίνα από το μωρό μου;

Αν σκοπεύεις να θηλάσεις τότε είναι σίγουρα μία ερώτηση που πρέπει να κάνεις. Στα περισσότερα μαιευτήρια η μητέρα δεν χωρίζεται από το μωρό της, όμως χρειάζεται να γνωρίζεις από πριν τι μπορεί να συμβεί. Συνήθως, τα μαιευτήρια κρατούν το μωρό σε θερμοκοιτίδα αλλά εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τον θηλασμό και το δέσιμο της μητέρας με το μωρό της.

Θα επηρεαστούν τα ραντεβού μου;

Σε πολλές περιπτώσεις οι επισκέψεις έχουν αραιώσει και γίνονται μόνο για τα υπερηχογραφήματα και τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του εμβρύου. Ενδιάμεσα όμως, θα έχετε συχνή επικοινωνία και οι περισσότεροι γυναικολόγοι ενθαρρύνουν τις γυναίκες να τους καλούν στο τηλέφωνο ή να κάνουν συζητήσεις μέσω skype για την πορεία της εγκυμοσύνης, τις απορίες αλλά και τα αποτελέσματα εξετάσεων.

Πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Το κυριότερο είναι να τηρείς ευλαβικά τα μέτρα για τη χρήση της μάσκας και την προσωπική υγιεινή σου ώστε να προστατευτείς όσο το δυνατόν καλύτερα. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τον σύντροφό σου.

Τι γίνεται με τις Ομάδες Γονέων;

Διάφοροι δήμοι και Κέντρα είχαν εντάξει μαθήματα προετοιμασίας τοκετού ή συμβουλευτική για τους νέους γονείς. Εν μέσω πανδημίας αυτά έχουν «παγώσει» αλλά μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου καθώς μπορεί να σου προτείνει κάποια online μαθήματα ή video που θα σε βοηθήσουν.

 

Photo by Michael Longmire from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES