Μήπως έχεις και εσύ μία τοξική φίλη;

Ψυχολογία

Elle.gr , 12-02-2021

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε και αυτό δεν είναι υπερβολή. Εμείς διαλέγουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να έχουμε κοντά μας για να μοιραστούμε μαζί τους σημαντικές ή και ασήμαντες στιγμές της ζωής μας. Όλα όσα ζούμε με τους φίλους μας είναι μοναδικά ή τουλάχιστον -αν δεν είναι- θα έπρεπε να είναι.

Γιατί  μπορεί οι ερωτικές σχέσεις να έρχονται και να παρέρχονται, στις φιλίες, ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει.  Τι γίνεται, όμως, όταν μερικοί άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας μπορεί είναι παραπάνω τοξικοί απ’ όσο θα έπρεπε; Ναι, ναι μερικές φορές ακόμη και οι πιο κοντινοί μας φίλοι μπορούν να αποδειχθούν «δηλητηριώδεις άνθρωποι» και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας προκαλέσει μεγάλη ζημιά και τελικά να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή μας.

Κι επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνεις αν μια σχέση είναι τοξική ή όχι, εμείς για ακόμα μια αφορά, κάναμε την ερευνά μας προκείμενου να σε προστατέψουμε. Διάβασε τα σημάδια!

Χειραγώγηση ως χόμπι

Σε όλους αρέσει κατά καιρούς να μιλάμε με κακά λόγια για κάποιον που μας έχει εκνευρίσει. Αλλά εδώ, εξαρτάται από το «πώς» το κάνουμε. Τα κουτσομπολιά για κάποιον δεν πρέπει να κυριαρχούν στη συζήτηση και όταν αυτό συμβαίνει είναι λάθος. Εντάξει, θα τα πούμε που θα τα πούμε, τουλάχιστον να έχουμε ένα μέτρο. Δεν γίνεται ένας φίλος σου να «πιπιλάει» συνεχώς το  μυαλό σου για άλλους ανθρώπους. Οι τοξικοί άνθρωποι μιλούν τόσο άσχημα για άλλους φίλους που ξαφνικά καταφέρνουν να σε θυμώσουν και εσένα για τον άνθρωπο στον οποίο αναφέρονται. Κυριολεκτικά αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «καλλιτέχνες» στην χειραγώγηση. Επιπλέον πως μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αυτός ο φίλος/φίλη  δεν μιλάει με τον ίδιο άσχημο τρόπο για εσένα σε σε άλλους ανθρώπους.

Δούνε και λαβείν

Αισθάνεσαι συνεχώς ότι υποκύπτεις στο να κάνεις όλες τις χάρες του/της φίλου/ης σου αλλά στο τέλος μόνο εσύ πραγματικά αναλώνεσαι σε αυτό και στην ουσία δεν λαμβάνεις τίποτα πίσω; Τότε και αυτό είναι ένα είδος χειραγώγησης, το οποίο σου προκαλεί ασυναίσθητα  ένα συνεχές στρες δίχως να το καταλαβαίνεις. Σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις πρέπει και να δίνεις αλλά και να παίρνεις. Όταν αυτό για κάποιο λόγο δεν συμβαίνει τότε κάτι δεν πάει καλά.

Διάβασε στο elle.gr ακόμα δύο ενδείξεις μίας τοξικής φίλης