4 συμβουλές να βοηθήσουμε το παιδί μας να αντιμετωπίσει τους φόβους του

Παιδιά

4moms team , 19-01-2021

Ας του μάθουμε πως είναι εντάξει να φοβόμαστε, να κλαίμε ακόμη και να αποτύχουμε. Το βασικότερο είναι να το βοηθήσουμε να σηκωθεί και πάλι και να αντιμετωπίσει τους φόβους του κατάματα.

Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει το φόβο του

Ρωτήστε το τι και γιατί φοβάται κάτι. Μιλήστε του ήρεμα και καθησυχαστικά. Μεταδώστε του την ασφάλεια αλλά και την αποδοχή.

Μιλήστε του για την αποτυχία

Εξηγήστε του πως μπορεί να αποτύχει κάποιες φόρες πριν πετύχει έναν στόχο του και πως δεν είναι κακό να κάνουμε λάθη γιατί μαθαίνουμε από αυτά και δεν τα επαναλαμβάνουμε.

Προτρέψε το να μοιραστεί τους φόβους του

Είναι καλό να του μάθετε να εκφράζεται ελεύθερα για όσα το απασχολούν. Είναι πολύ πιθανό να βρει και κάποιο άλλο παιδί που αντιμετωπίζει τους ίδιους φόβους και έτσι να καταλάβει πως δεν είναι μόνο του. Σιγά –σιγά θα μάθει να μη διογκώνει τον φόβο του, ούτε να τον δαιμονοποιεί.

Βοηθήστε το να κάνει αυτό που φοβάται

 Είναι σημαντικό να είστε μαζί του όταν επιχειρήσει κάτι που το φοβίζει. Μην το πιέσετε, αντίθετα μιλήστε του ήρεμα και προτρέψτε το να τον αντιμετωπίσει. Αν δεν θέλει, μην το πιέσετε παραπάνω. Να είστε ήρεμη καθ όλη τη διάρκεια και να του δείχνετε πως είστε δίπλα του και το υποστηρίζετε.

 

Photo by Japheth Mast from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES