Το μητρικό γάλα παράγεται από τους μαστικούς αδένες και ως τροφή καλύπτει πλήρως τις θρεπτικές ανάγκες του ανθρώπου κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Όλες οι γυναίκες , εφόσον μπορούν, δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται την διαδικασία του θηλασμού.

Πέρα από την υψηλή διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος, την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω, ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους αλλά και τα οφέλη τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία και των δύο, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Πιο αναλυτικά, το μητρικό γάλα:
  • εφοδιάζει το νεογνό με πολλά αντισώματα κι έτσι ενισχύει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού, προστατεύει από μελλοντικές αλλεργίες και ενισχύει την υγιή ανάπτυξη του γαστρεντερικού σωλήνα.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και καλύπτει απολύτως τις ανάγκες του νεογνού σε πρωτεΐνη, έχοντας μάλιστα την ιδανική αναλογία καζεΐνης / πρωτεΐνης ορού (40% και 60%) αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό το καθιστά καλύτερο ανεκτό και πιο εύπεπτο (σε σύγκριση με το βρεφικό γάλα εμπορίου).Μπορείς να συζητήσεις με τον γιατρό σου για λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Κ καθώς είναι η μόνη βιταμίνη που δεν περιέχεται στο μητρικό γάλα.
Παράλληλα:
  • στην μητέρα τα αποθέματα σιδήρου προστατεύονται , καθώς κατά τη διάρκεια του θηλασμού καθυστερεί η επαναφορά της έμμηνου ρύσεως
  • ο θηλασμός προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία
  • αποτελεί αρωγό στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, ωστόσο η μητέρα θα πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα καλύπτει τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και θα προωθεί την παραγωγή του γάλακτος.
  • βοηθάει την μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση μέσω των συστολών που προκαλούνται.

Το γάλα των πρώτων ημερών είναι το πρωτόγαλα το οποίο είναι η ιδανική τροφή για τις ιδιαίτερες θρεπτικές ανάγκες του μωρού κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του, στη συνέχεια παράγεται το μεταβατικό γάλα και τελικά δίνει τη θέση του στο “ώριμο” πλέον γάλα, από την 2η εβδομάδα γέννησης και μετά.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ,πως το μητρικό γάλα προσαρμόζει τη σύστασή του στα στάδια ανάπτυξης του μωρού κι έτσι από τη ν πρώτη κιόλας ημέρα γέννησης προσφέρει στο μωρό σου ακριβώς αυτά που έχει ανάγκη σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του. Επομένως, η σύστασή του σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα συνεχώς τροποποιείται για να καλύπτει τις διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης των οργάνων και όλων των οργανικών λειτουργιών.

Συμπερασματικά ο μητρικός θηλασμός συνδέεται με ποικίλα οφέλη τόσο για το νεογνό, όσο και για την μητέρα, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και την μαία σας για όλες τις σχετικές απορίες σας και απευθυνθείτε στους ειδικούς επιστήμονες της διατροφής για τον σωστό δια χειρισμό του βάρους σας αλλά και την σύνταξη  επιστημονικά ορθού και εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής.

 

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES