Το κλειδί είναι η περιορισμένη χρήση των social media από τους εφήβους και όχι η αποχή από αυτά

Έφηβοι

4moms team , 15-01-2021

Οι έφηβοι που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες είναι λιγότερο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με νέα έρευνα των Πανεπιστημίων του Σαν Ντιέγκο και της Τζόρτζια.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Τουέντζ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους ένα εκατομμύριο εφήβους, συσχετίζοντας τις απαντήσεις τους σχετικά με το πόσο χρόνο ασχολούνται με το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή τους, με το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν και πόσες πραγματικές επαφές έχουν.

Μία ώρα την ημέρα αρκεί

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι δεν είναι εκείνοι που απέχουν τελείως από τα social media και τις οθόνες, αλλά εκείνοι που τα χρησιμοποιούν περίπου μία ώρα την ημέρα.

Η ανάλυση έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι νέοι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους με οθόνη, για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να ανταλλάξουν μηνύματα, να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως στο Facebook ή να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, νιώθουν λιγότερο ευτυχισμένοι, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους περνάνε περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα, όπως αθλητικές δραστηριότητες, ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών, βόλτες με φίλους κ.ά.

 «Το κλειδί για τη χρήση των ψηφιακών μέσων είναι η περιορισμένη χρήση τους» δήλωσε η κ. Τουέντζ και πρόσθεσε ότι στόχο πρέπει να αποτελεί ο περιορισμός της χρήσης τους το πολύ στις δύο ώρες ημερησίως. Αντίθετα, όπως είπε, «πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος που αφιερώνει ένας έφηβος στους φίλους του πρόσωπο με πρόσωπο και στον αθλητισμό, δύο δραστηριότητες που εγγυημένα συνδέονται με μεγαλύτερη ευτυχία». Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Emotion».

Η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή των εφήβων

Οι ψυχολόγοι επισήμαναν ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συμβεί στη ζωή των εφήβων μετά το 2012, είναι η αύξηση του χρόνου που σπαταλούν στα διάφορα ψηφιακά μέσα με οθόνη -ιδίως στο smartphone-, έναν πολύτιμο χρόνο που αποσπούν από τον ύπνο, τις φιλίες τους και την άσκησή τους.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES