Ως γονείς καθημερινά «περνάμε» μαθήματα και συμπεριφορές στα παιδιά μας. Κάποιες είναι συνειδητά και κάποιες άλλες όχι. Υπάρχουν για παράδειγμα κάποια πράγματα που λέμε που ενώ δεν τα σκεφτόμαστε εκείνη την ώρα, μπορούν να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του γιου μας.

Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Dr. Aliza Pressman αναφέρει κάποιες φράσεις που μπορεί να ακούν συχνά τα αγόρια από τους γονείς τους, όμως καλό θα ήταν να τις αποφύγουμε.

Θα γίνεις μεγάλος καρδιοκατακτητής

Μπορεί να το λες ως αστείο ή χωρίς να το σκεφτείς, ή μπορεί να το λένε οι άλλοι στον γιο σου. Το θέμα είναι πως με αυτόν τον τρόπο εμποτίζονται και διαιωνίζονται έμφυλα στερεότυπα.

«Ουσιαστικά, του εξηγείς πως ο κόσμος λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, γιατί δεν είναι κάτι που θα έλεγες για ένα κορίτσι. Αντίθετα, το φυσικοποιείς και ειδικά όταν το λες καθώς γνωρίζεις δύο παιδιά μεταξύ τους είναι σχεδόν εγκληματικό για την ψυχολογία. Μπορεί να σου φαίνεται ασήμαντο, όμως τέτοια μηνύματα υπάρχουν παντού στην καθημερινότητά μας και τις περισσότερες φορές δεν τα αντιλαμβανόμαστε καν πως τα λέμε και το αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στην παιδική ψυχολογία» αναφέρει η Pressman. Μάλιστα, αναφέρει πως το ίδιο είναι και όταν λέμε στο αγόρι μας «Αυτό είναι το κορίτσι σου; Είναι πολύ όμορφο!»

Τα αγόρια δεν παίζουν με κούκλες

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα αγόρια και τα κορίτσια που παίζουν με κούκλες αναπτύσσουν πολύ γρηγορότερα τις κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, εμπλουτίζει τη φαντασία τους, τα βοηθά να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους αλλά και το λεξιλόγιό τους.

«Αν πραγματικά θέλεις να μεγαλώσεις παιδιά που δεν έχουν έμφυλα στερεότυπα, τότε άφησε το παιδί να διαλέξει εκείνο όποιο παιχνίδι θέλει χωρίς να τα διαχωρίζεις βάσει του φύλου» προσθέτει η παιδοψυχολόγος.

Είσαι πολύ σκληρός

Αυτή η φράση είναι από μόνη της προβληματική. Αν τη χρησιμοποιείς ειδικά για να του πεις να καταπιέσει τα συναισθήματά του.

«Πολλές φορές η φράση χρησιμοποιείται ώστε να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά -αγόρια και κορίτσια- να είναι γενναία. Όμως, αν κάτι το ενοχλεί, το πονά ή το πληγώνει, σωματικά και ψυχολογικά, τότε θέλεις να το μάθεις να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του» καταλήγει η Pressman.

 

Photo by  Nadia Sitova from Pexels

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES