Το 2020 μας δοκίμασε αρκετά ως γονείς, ας κάνουμε το 2021 καλύτερο

Ψυχολογία

4moms team , 12-01-2021

Τη χρονιά που μας πέρασε ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με μία πανδημία που από τις αρχές του 2020 άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Όλοι οι γονείς παγκοσμίως δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια των δύο lockdowns με τα παιδιά στο σπίτι, την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση.

Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το 2021 καλύτερο όταν ακόμα η πανδημία είναι πολύ μακριά από το τέλος της;

Ανάμεσα στις New Year’s Resolutions μας, ας βάλουμε και τα παρακάτω.

Discalimer: Ωστόσο, κάπου εδώ να πω πως οι υποσχέσεις για τη νέα χρονιά εκπληρούνται μόνο όταν είναι ρεαλιστικές και μπορούμε κάπως να τις ελέγξουμε.

Εστίασε στον ποιοτικό χρόνο με τα παιδί

Μην είσαι μαζί του απλά για να το προσέχεις όταν παίζει. Αντίθετα, εκμεταλλεύσου αυτόν τον χρόνο ώστε να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί του. Μπορείς να συμμετέχεις στο παιχνίδι ή να βρείτε μία νέα ασχολία, όπως ένα επιτραπέζιο. Το μυστικό είναι να απολαύσεις τον χρόνο μαζί του και να περάσεις ποιοτικά και δημιουργικά τον χρόνο.

Άσε το κινητό στην άκρη όταν είσαι με το παιδί

Όπως και παραπάνω, έτσι και εδώ ο σκοπός είναι να περάσεις χρόνο μαζί του. Άφησε στην άκρη το κινητό και εστίασε στο τώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί του και εκείνο δεν θα νιώθει παραμελημένο. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να μην «κολλήσει» και εκείνο με το κινητό ή με μία οθόνη.

Μην αμελείς την ξεκούρασή σου

Φαίνεται απλό, όμως πολλοί γονείς αμελούν να ξεκουράζονται. Τον χρόνο που έχουν για τον εαυτό τους, αναλαμβάνουν να τελειώσουν projects, να προλάβουν deadlines ή να κάνουν όσα χρειάζεται το σπίτι. Όμως, η ξεκούρασή σου δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το εργαλείο ώστε να ανταπεξέλθεις στην ημέρα σου, να έχεις λιγότερο εκνευρισμό και να μην νιώθεις πως κάθε κίνηση είναι ένας μικρός άθλος. Επιπλέον, ένας κουρασμένος οργανισμός έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα που κάνει το σώμα πιο ευάλωτο σε ιώσεις και μικρόβια.

Βαθιές ανάσες

Μέσα σε αυτή την αγχώδη καθημερινότητα, υπάρχει κάτι που θα σε ανακουφίσει και θα σε αναζωογονήσει/ Αφιέρωσε μόλις ένα τρία λεπτά της ημέρας που θα εστιάζεις στην αναπνοή σου και θα παίρνεις πολύ βαθιές ανάσες. Δεν είναι πως ξαφνικά θα γίνεις zen, όμως ακόμα και αν δεν έχεις χρόνο για 15’ διαλογισμού, τότε πάρε βαθιές ανάσες για τρία λεπτά, καθαρίζοντας εντελώς το μυαλό σου και εστιάζοντας μόνο στην αναπνοή σου.

Μην απομονωθείς

Η πανδημία και οι συνέπειές της για την κοινωνική μας ζωή είναι σχεδόν ίδια για όλους. Βρες λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σου να μιλήσεις με τις φίλες σου. Ένα μικρό «γειά, τι κάνεις» αρκεί. Μπορείς να κάνεις βιντεοκλήσεις με τους αγαπημένους σου ή να μιλήσετε για λίγο στο τηλέφωνο. Μην απομονωθείς όμως και σε «ρουφήξει» η καθημερινότητα του σπιτιού.

 

Photo by Derek Thomson from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES