5 τρόποι να εμφυσήσεις στο παιδί την καλοσύνη

Παιδιά

4moms team , 12-01-2021

Πρόσφατα ρώτησα κάποιους φίλους «Πώς πιστεύεις πως μαθαίνει το παιδί την καλοσύνη και πώς ορίζεται η καλοσύνη». Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες: Ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία, εθελοντισμός, συμπόνια, δικαιοσύνη, ήταν μερικές μόνο από αυτές. Όμως, το κοινό που έχουν είναι πως η καλοσύνη ορίζεται με το πως αντιλαμβάνεσαι τη σχέση με τους άλλους. Είναι πολύ λογικό άλλωστε, γιατί η καλοσύνη είναι μία θεμελιώδης αρχή.

Όποια κι αν είναι η απάντησή σου λοιπόν, είναι σημαντικό να μάθεις την έννοια της καλοσύνης στο παιδί, ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

Οι συζητήσεις

Ακόμα κι αν δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να κάνει πράξεις καλοσύνης, μπορεί να του μιλάς γι αυτές. Αν για παράδειγμα, το νήπιο βάλει τα κλάματα επειδή ο φίλος του χτύπησε, εσύ μπορείς να του πεις: «Είναι λογικό να νιώθεις στεναχωρημένο, επειδή ο φίλος σου που νοιάζεσαι γι’αυτόν, χτύπησε». Στην ηλικία των 3 έως 5, μπορείτε να ξεκινήσετε τις συζητήσεις σχετικά με το ότι φερόμαστε στους άλλους, όπως θέλουμε να μας φέρονται.

Η φαντασία

Ρώτησέ το «Πώς θα ένιωθες εσύ γι’ αυτό;». Μία φράση που εμπεριέχει τεράστια δύναμη μέσα της. Καθώς παίζει με τα παιχνίδια του, μπορείς να πεις «Τώρα που η κούκλα έπεσε και χτύπησε, πώς πιστεύεις πως νιώθει;» Τέτοιες ερωτήσεις βοηθούν και αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση του παιδιού.

Μικρές πράξεις καλοσύνης

Η καλοσύνη δεν αφορά μία μεγάλη χειρονομία. Αντίθετα, είναι κάτι που υπάρχει στην καθημερινότητά μας και διαφαίνεται μέσα από τις καθημερινές επιλογές και πράξεις μας. Έτσι, γίνε εσύ το μοντέλο της καλοσύνης με μικρές, καθημερινές πράξεις.

Ενθάρρυνε τις καλοσυνάτες συνήθειες

Βάλε στην καθημερινότητά σας -όταν τα μέτρα το επιτρέψουν- πράξεις και συνήθειες που έχουν καλοσύνη μέσα τους όπως ο εθελοντισμός και οι προσφορές αλληλεγγύης.

Δώσε σημασία

Βοήθησε το παιδί να καταλάβει πόσο καλά νιώθει όταν κάνει μία καλή πράξη για τους άλλους αλλά και από την ανταπόκριση που αυτή έχει. Εξίσου σημαντικό είναι να μπορεί να αναγνωρίζει πότε και οι άλλου του φέρονται με καλοσύνη.

Το κλειδί είναι να καταλάβεις και εσύ με τη σειρά σου πως η καλοσύνη και η ευγνωμοσύνη είναι δύο έννοιες που συναντώνται συνεχώς και αποτελεί ένα θεμέλιο για την ευτυχία του παιδιού.

 

Photo by Jill Wellington from Pexels

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES