Τα Resolution για τη νέα χρονιά τελείωσαν

SOUL by ΒΙΒΗ

Το 2021 είναι επιτέλους εδώ!

Καλή Χρονιά!!! 

Χαχαχα! Ωραίο ανέκδοτο?

Σε όλο τον κόσμο όπως και στην χώρα μας, εξακολουθεί να υπάρχει η θανατηφόρα πανδημία που όπως φαίνεται μαίνεται, και εμείς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε καραντίνα στα σπίτια μας, και η ζωή μας συνεχίζει να μοιάζει σαν ένα μεγάλο, κακό όνειρο (αν και με το εμβόλιο υπάρχει μια νέα ελπίδα).

Ας μην κρυβόμαστε δεν είναι ακριβώς το σενάριο της «Νέας Χρονιάς» που πολλοί από εμάς απολαμβάναμε σχεδόν την κάθε 1η Ιανουαρίου της ζωής μας. Αλλά επειδή εγώ με την απελπισία έχουμε χωρίσει εδώ και πολύ καιρό, θέλω να δω αυτή την περίεργη  νέα χρονιά διαφορετικά. Βλέπω ότι μπορεί να μας προσφέρει ένα διαφορετικό είδος νέας ευκαιρίας. Μπορούμε επιτέλους να θέσουμε τέλος στα Resolution του νέου έτους! 

Για μερικούς, οι Πρωτοχρονιάτικες λίστες είναι ένα ελπιδοφόρο σύνολο προθέσεων, ένας τρόπος να εκφράσουν την θετική αλλαγή καθώς με τη νέα χρονιά ξεκινάμε να γράφουμε στη νέα σελίδα της ζωής μας. Και αυτό θα μπορούσα να πω ότι είναι απλά υπέροχο. Αλλά για πολλούς εκεί έξω, αυτές οι λίστες είναι ότι χειρότερο μπορεί να τους συμβεί. Λειτουργεί σαν υπενθύμιση των αρνητικών πτυχών του εαυτού τους. Μια απέλπιδα προσπάθεια να δούμε τα πράγματα που πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει λάθος.

Ψυχοθεραπευτές έχουν αναφέρει ότι οι λίστες με τους στόχους για τη Νέα Χρονιά φτιάχνεται από εκείνους που γνωρίζουν ότι οι τρέχουσες συνήθειες τους αρνούνται την ποιότητα ζωής που τους αξίζει. Υπάρχει και έρευνα για τα Resolution της Νέας Χρονιάς που αναφέρει ότι μόνο το 8% των ανθρώπων επιτυγχάνουν πραγματικά τους στόχους που έχουν θέσει στις λίστες τους.

Οι λίστες αυτές περιέχουν στόχους που πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε σε μια νύχτα. Λέμε ότι θα αλλάξουμε αυτό που θεωρούμε ως «κακή συνήθεια» από την 1η Ιανουαρίου, αφού το κάνουμε (μάλλον με χαρά) όλη την προηγούμενη χρονιά.

Αλλά η θετική αυτο-βελτίωση δεν συμβαίνει έτσι απλά, και η επιθυμία να αλλάξουμε πραγματικά τις συνήθειες μας δεν αντιστοιχεί σε μια ημερολογιακή ημερομηνία. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι αρκετές από τις αποφάσεις που έχουμε θέσει στην λίστα αποτυγχάνουν, επειδή παρά την υπόσχεση να αλλάξουμε, δεν είμαστε πραγματικά έτοιμοι να το κάνουμε.

Για όσους από εμάς χρησιμοποιούμε τις resolution λίστες ως ένα τρόπο να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πράγματα ή να  «διορθώσουμε» εκείνο που βλέπουμε ως ελάττωμα στον εαυτό μας, ας το αφήσουμε για το 2021. Η επιβίωση από την πανδημία, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα από μόνη της, και για φέτος αυτό μόνο είναι αρκετό.

Όταν ξεκίνησε το 2020, ήμουν έτοιμη να κατακτήσω τους στόχους της νέας χρονιάς, και σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο που διαβάζοντας τους τώρα μου φαίνονται πραγματικά σαν αστείο. Για αυτόν τον λόγο δεν έχω καμία παρόμοια πρόθεση για το 2021. Αν θέλω να κάνω αλλαγές στη ζωή μου ή στις συνήθειες μου, θα το κάνω, αλλά αρνούμαι έστω και να σκεφτώ ότι μπορεί να ασχοληθώ με μια λίστα.

Ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να κάνω ξανά υποσχέσεις και σχέδια για τη νέα χρονιά, επειδή, αν έμαθα ένα πράγμα το 2020, είναι ότι τελικά δεν έχουμε τον έλεγχο σχετικά με το τι θα συμβεί.

Ο καθορισμός στόχων είναι υπέροχος, και η θετική αλλαγή στη ζωή μας είναι απαραίτητη, αλλά αυτό που μπορώ να πω για το 2021, είναι όχι άλλο new year new me!

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES