Ο κανόνας 2-3-4 που θα βοηθήσει τον ύπνο του μωρού

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 11-01-2021

Η αλήθεια είναι πως δεν θα βρεις σε κανένα βιβλίο για τον κανόνα «2-3-4» όσον αφορά τον ύπνο του μωρού σου. Είναι από αυτά τα πράγματα που παίρνουν από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα. Η κεντρική ιδέα πίσω από τον κανόνα αυτόν είναι πως αυξάνεις σταδιακά τις ώρες ανάμεσα στους ύπνους του μωρού.

Στην αρχή για δύο ώρες, μετά για τρεις και τελικά, για τέσσερις ώρες πριν πάει για τον βραδινό του ύπνο. Αφορά τα μωρά που κοιμούνται περίπου δύο με τρεις φορές μέσα στην ημέρα, συνήθως από 6 έως και 18 μηνών.

H τεχνική αυτή βοηθά πολύ τις οικογένειες να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο ύπνου βοηθώντας τους γονείς προγραμματίσουν καλύτερα την ημέρα τους αλλά και τα γεύματα του μωρού. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το nap tIme δεν είναι το ίδιο με τον βραδινό ύπνο

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι το ίδιο με τον βραδινό ύπνο. Ξεκουράζει τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως ο βραδινό ύπνος έχει πολλά αναπτυξιακά οφέλη καθώς έχει να κάνει με τον κιρκάδιο ρυθμό.

Πώς να πετύχεις το 2-3-4

Αρχικά, πρέπει να ορίσεις μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνά το μωρό το πρωί που θα βοηθήσει τον κιρκάδιο ρυθμό του μωρού.

Για παράδειγμα, αν το μωρό ξυπνά στις 07:00, τότε ο πρώτος ύπνος θα πρέπει να γίνεται στις 09:00. Αν κοιμηθεί έως τις 10:30, τότε ο δεύτερος θα γίνεται τρεις ώρες μετά, δηλαδή στις 13:30. Αν ξυπνήσει στις 15:00, τότε θα πρέπει να μείνει ξύπνιο για τέσσερις ώρες και να πάει για τον βραδινό ύπνο του στις 19:00.

Κανένα πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται καθολικά

Υπάρχουν και μωρά που δεν θέλουν να κοιμηθούν τόσο πολύ ή έχουν δυσκολία να κοιμηθούν το βράδυ. Τέτοια σημάδια είναι αν αντιστέκεται πολύ στο να κοιμηθεί ή είναι κουρασμένο και από την υπερένταση δεν κοιμάται. Το πρόγραμμα 2-3-4 λειτουργεί μόνο αν το μωρό σου κοιμάται πολύ και εύκολα.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ύπνου τα μωρά κάτω του ενός έτους χρειάζεται 12 με 16 ώρες ύπνου την ημέρα ενώ μεταξύ ενός και δύο ετών, τότε χρειάζεται 11 με 14 ώρες.

 

Photo by Minnie Zhou from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES