Πότε πρέπει να πάρω στο παιδί κινητό; Αυτή είναι μία ερώτηση που κάνουν όλοι οι γονείς με παιδιά στην προεφηβεία.

Μπορεί η απόφαση για την αγορά του να είναι μία προσωπική σας απόφαση, ωστόσο σύμφωνα με το Pew Research Center, η καταλληλότερη ηλικία είναι μεταξύ 12 και 13 ετών, καθώς τότε το παιδί είναι ώριμο και πραγματικά το χρειάζεται.

Όμως, πριν βιαστείς να του αγοράσεις το πρώτο του τηλέφωνο, υπάρχουν πέντε ερωτήσεις που οι απαντήσεις τους θα κρίνουν την τελική απόφαση.

«Γιατί το χρειάζεσαι;»

Αν η απάντηση είναι «επειδή έχουν όλοι», τότε ίσως να σκεφτείς ξανά την απόφασή του. Ωστόσο, αν το παιδί έχει αρκετές δραστηριότητες εκτός σχολείου και θες να μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του ανά πάσα στιγμή, τότε το κινητό είναι κάτι που χρειάζεται.

Είναι υπεύθυνο;

Το να έχει κινητό τηλέφωνο είναι ένα προνόμιο και πρέπει να του έχεις εμπιστοσύνη πως δεν θα παραμελήσει τα μαθήματά του ώστε να συνομιλήσει μέσω app με τους φίλους του. Εξήγησέ του τους κανόνες και συζήτησε μαζί του σχετικά με τη χρήση του κινητού πριν προβείς στην αγορά του.

Γνωρίζει πως να είναι ασφαλής;

Η ασφάλεια του παιδιού είναι υψίστης σημασίας. Μίλησέ του για την αποστολή φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων και εξήγησέ του τους κανόνες σχετικά με τα follow και τα add στα social media αλλά και τον online εκφοβισμό.

Κατανοεί το κόστος;

Είναι κάτι που μπορεί να αναλάβει με το χαρτζιλίκι του ή θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του σπιτιού; Πριν πάρεις το κινητό, ψάξε για διάφορα οικογενειακά πακέτα και την πιο συμφέρουσα προσφορά σε σχέση με το συμβόλαιο ή το καρτοκινητό.

Πώς να ελέγχω τη χρήση που θα κάνει στο τηλέφωνο;

Αρχικά, πρέπει να συζητήσεις με το παιδί τη χρήση του κινητού και για ποιον σκοπό το αγοράζεις. Δεν το κάνεις για να «σωθεί η κοινωνική του ζωή» αλλά για να μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του ανά πάσα στιγμή. Μίλησε στο παιδί για τα θέματα ασφαλείας που λέγαμε παραπάνω και τα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, θα βρεις διάφορα apps που θα σε βοηθήσουν να παρακολουθείς τη δραστηριότητα του παιδιού στο κινητό του.

 

Photo by Julia M Cameron from Pexels

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES