Αυθεντική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Guest Editors

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι το πιο χαρακτηριστικό γλυκό της Βρετανίας, το οποίο περιέχει αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, συστατικά που παλαιότερα τα θεωρούσαν ακριβά ή πολυτελή. Χάρη στα πολλά της υλικά, και κυρίως τη ζάχαρη και και το αλκοόλ, η πουτίγκα διατηρούνταν για τουλάχιστον ένα μήνα! 

Αυτή η κλασική χιστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι το ιδανικό επιδόρπιο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Υλικά που θα χειαστούν:
  • 500 γραμμάρια διάφορα αποξηραμένα φρούτα
  • ½ φλιτζάνι αποξηραμμένα βερίκοκα κομμένα σεκομματάκια
  • ½ φλιτζάνι αποξηραμένοι χουρμάδες σε κομματάκια
  • ½ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries
  • Ένα σφηνάκι κονιάκ
  • 120 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 2 αβγά
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι μαρμελάδα της αρεσκείας μας
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη (κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο)
Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το κονιάκ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για όλη τη νύχτα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το νερό και το μείγμα με τα φρόυτα και το κονιάκ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη σόδα.

Στο μείγμα μας προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το αλεύρι, το baking powder, τη μαρμελάδα και τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα, χτυπώντας τη στον πάγκο της κουζίνας ώστε να φύγουν οι φυσαλίδες.

Καλύπτουμε με καπάκι τη φόρμα.

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό τοποθετούμε προσεκτικά τη φόρμα με την πουτίγκα (να καλύπτει το νερό τη μισή φόρμα).

Αφήνουμε να σιγοβράσει για τέσσερις ώρες, συμπληρώνοντας με νέρο όταν είναι απαραίτητο.

Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Σερβίρεται με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού (ιδανικά μαρμελάδα ή γλυκό πορτοκάλι).

 

Έλλη Τερζόγλου

Ιnstagram 

Έλλη Τερζόγλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES