Τα κέικ είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες ημέρες.

Όμως, τα κέικ μπορεί να γίνουν και σε light εκδοχή χωρίς να «χάσουν» καθόλου τη νοστιμιά τους.

Κέικ πορτοκαλιού με στέβια

Υλικά που θα χρειαστούν:

450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. σόδα

1/2 κ.γ. αλάτι

20 γρ. βούτυρο ανάλατο ή ηλιέλαιο

4 ασπράδια 

3 κάψουλες βανίλιας

4 κ.γ. υγρή στέβια

200 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

200 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι

240 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στέρεα υλικά και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά το βούτυρο, τα ασπράδια, την υγρή στέβια και την βανίλια. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι.

Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και το γάλα  ανακατεύοντας συνεχώς να ενωθούν τα υλικά πολύ καλά.

Ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Κεικ μήλου με βρόμη

Υλικά που θα χρειαστούν: 

1 κούπα βρόμη (200γρ. περίπου)

1 φακελάκι baking powder

1 κ.γ. κανέλα

Λίγο αλάτι

2 αβγά

100 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά

1 κ.σ. γιαούρτι

μισό φλιτζάνι λάδι

2 μήλα

100 γρ. καρύδια (κομματιασμένα)

100 γρ. μέλι

Εκτέλεση:

Αλέθουμε τη βρόμη και τα μήλα ξεχωριστά

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά μαζί, ενώ σε άλλο μπόλ τα υγρά.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε

Βάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα μέσα σε μια φόρμα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 40-45 λεπτά

Κέικ μπανάνας με ζάχαρη καρύδας

Υλικά που θα χρειαστούν:

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 φακελάκι baking powder

180 γρ. ζάχαρη καρύδας

Λίγο αλάτι

150 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

150 ml γάλα αμυγδάλου

2 αβγά

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

2 κάψουλες βανίλιας

1 ώριμη μπανάνα

Σταγόνες κουβερτούρας ή 100 γρ. σταφίδες

Εκτέλεση:  

Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το baking, τη ζάχαρη και το αλάτι

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αβγά, το λάδι, το γάλα, τις βανίλιες και το γιαούρτι

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε τη μπανάνα αφού την έχουμε λιώσει και τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες ή τις σταγόνες κουβερτούρας

Περιχύνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 45-50 λεπτά.

Κέικ σοκολάτας

Υλικά που θα χρειαστούν: 

1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη καρύδας ή 4 κ.γ. υγρή στέβια

5 κ.σ. κακάο

1 κ.γ. σόδα

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ξύδι

2 βανίλιες σε κάψουλα

½ φλ. τσαγιού νερό κρύο

½ φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα πορτοκαλιού

Σταγόνες κουβερτούρας (προαιρετικά)

Εκτέλεση: 

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε σταδιακά και τα υγρά υλικά, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

Ετοιμάζουμε τη φόρμα αλείφοντας τη βάση και τις πλευρές με βούτυρο και λίγο αλεύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 λεπτά.

Κέικ γιαουρτιού με λεμόνι

Υλικά που θα χρειαστούν:

250γρ. αλεύρι

200 γρ μέλι

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

80 ml λάδι

3 αβγά

1 φακελάκι baking powder

½ σόδα μαγειρική

Ξύσμα από δυο λεμόνια

Εκτέλεση:  

Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά για πέντε λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το μέλι με το λάδι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το γιαούρτι, το ξύσμα και το baking powder και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 45 λεπτά.

 

Έλλη Τερζόγλου

Ιnstagram 

Έλλη Τερζόγλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES