Με τα γυμναστήρια να έχουν κλείσει ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, πολλοί από εμάς πήραμε εξοπλισμό και ξεκινήσαμε -ξανά- τη γυμναστική στο σπίτι. Τα γυμναστήρια και τα αθλητικά κέντρα κλείνουν για δεύτερη φορά φέτος και συνολικά έχουν μείνει κλειστά περίπου πέντε μήνες το 2020.

Η συστηματική γυμναστική βοηθά στην καλή φυσική κατάσταση, την αποκατάσταση από τραυματισμούς και χειρουργεία αλλά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν έχεις θέμα στο να τηρήσεις μία ρουτίνα γυμναστικής, να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη. Χρειάζεται ένα καλό motivation για να αφήσεις την άνεση του καναπέ σου και να ξεκινήσεις το cardio.

Όρισε μία συγκεκριμένη ώρα

Ο προγραμματισμός είναι το παν σε μία καθημερινότητα εν μέσω lockdown που η μία ημέρα μοιάζει πολύ με την προηγούμενη και την επόμενη. Όρισε μία συγκεκριμένη ώρα που θα την αφιερώνεις στη γυμναστική σου και προσπάθησε να μην την αλλάζεις ή αναβάλλεις.

Σημείωσέ το

Μοιάζει αρκετά με το παραπάνω, όμως θα σε βοηθήσει πολύ αν σημειώσεις στην ατζέντα σου ότι στα to do της ημέρας έχεις και τη γυμναστική σου. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως όσοι το σημειώνουν ως κάτι που απλά πρέπει να γίνει μέσα στην ημέρα, είναι πιο σπάνιο να το αναβάλλουν.

Θέσε στόχους

Αντί να πεις «θέλω να γυμναστώ», μπορείς να πεις «θα τρέξω για μισή ώρα τη Δευτέρα και την Παρασκευή το πρωί». Γνωρίζεις το σώμα σου και ξέρεις τι θες από τη γυμναστική σου – ειδικά αν ήταν πολύ μέσα στην καθημερινότητά σου πριν την πανδημία ή το lockdown. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους και με ένα arm band παρακολούθησε την πορεία και την εξέλιξή σου.

Κάνε fun τη γυμναστική

Αντί να ξεκινήσεις με σετ ασκήσεων, δοκίμασε την κυκλική προπόνηση που προσφέρει εναλλαγές. Πχ 4 ασκήσεις σε 3 ή 4 κύκλους. Βάλε δυνατά τη μουσική στα ακουστικά ή κάποιο αγαπημένο σου podcast και ξεκίνα. Στο YouTube θα βρεις πολλά work out videos για όλα τα γούστα, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχα apps.

Δημιούργησε τον δικό σου χώρο

Δημιούργησε τον χώρο που θα γυμνάζεσαι και μην αλλάζεις καθημερινά σημεία. Μπορεί να είναι μία γωνιά στο σαλόνι ή ακόμη και στην αυλή ή τη βεράντα σου.

Περπάτησε

Αν δεν έχεις αξεσουάρ γυμναστικής στο σπίτι, τότε μπορείς να πας για περπάτημα. Μισή ώρα την ημέρα αρκεί ώστε να διατηρήσεις μία καλή φυσική κατάσταση. Προσπάθησε να εναλλάζεις τις διαδρομές που κάνει ώστε να μην καταντήσει βαρετό. Βάλε δυνατά τη μουσική και ξεκίνα.   

 

Photo by Elly Fairytale from Pexels

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES