Σεφ με το ζόρι: H μαγειρική στην εποχή της καραντίνας

SOUL by ΒΙΒΗ

Η καθημερινότατα στην κουζίνα του σπιτιού μας έχει γεμίσει μαγειρικά challenges.

Με δύο κορίτσια στην εφηβεία κλεισμένες στο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο, το φαγητό έχει ανέβει θεαματικά στις προτεραιότητες τους.

Τα βίντεο με συνταγές έρχονται βροχή στο κινητό μου, με μόνιμο δικό μου σχόλιο συγνώμη κυρίες αλλά η μαμά δεν πρόλαβε να πάει σε σχολή μαγειρικής!

 

Στην πρώτη καραντίνα, όλοι μαγείρευαν και μοιράζονταν συνταγές στα κοινωνικά δίκτυα. Το Instagram feed και τα stories ήταν γεμάτα ψωμιά, ζύμες, μπισκότα, γλυκά και τον νικητή της καραντίνας παγκοσμίως, το ψωμί μπανάνας. Όλοι συμφωνούσαν ότι μετά την καραντίνα θα βγούμε καταπληκτικοί μάγειρες και ίσως με μερικά παραπάνω κιλά. 

Χάρη στην κορονοεποχή, η γενική μου στάση απέναντι στο μαγείρεμα είναι μια τρομακτική φρίκη και στην σκέψη μόνο ότι πρέπει να μαγειρέψω τρεις φορές την ημέρα, (μπορεί και περισσότερες!). Πρωινό ξύπνημα και έναρξη σχολικής τηλεδιάσκεψης. Χυμός φρούτων για να ανοίξει το μάτι. Στις 10 το πρωινό γεύμα και στην 13.30 ένα σνακ πριν το μεσημεριανό. Κατά τις 14.30 όπου ξεκινάει η μεσημεριανή πείνα αρχίζουν τα μηνύματα του “τι φαγητό έχει σήμερα”, “τι θα φάμε”, “δες μια ωραία συνταγή”, “ελπίζω να μην έχει φασολάκια” και άλλα ωραία σχόλια.

Στην συνέχεια απογευματινό σνακ, προετοιμασία βραδινού και μερικές φορές μικρή λιγούρα πριν τον ύπνο!!!! 

Μετά όλες αυτές τις “πιέσεις” αποφάσισα να περάσω στην αντεπίθεση. Ψάχνοντας βίντεο με εφήβους που αγαπούν την μαγειρική βρέθηκα μπροστά στο Eitan Bernath. Ο Eitan τον περασμένο Νοέμβριο, έβαλε στοίχημα με έναν από τους δασκάλους του ότι θα μπορούσε ένα βίντεο του στο TikTok να φτάσει το ένα εκατομμύριο προβολές μέχρι το τέλος του έτους. Και τα κατάφερε πολύ σύντομα με αυτή την στιγμή να έχει 1.4 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ξεκίνησα λοιπόν να τους στέλνω και εγώ βίντεο με στόχο να της φέρω στην κουζίνα. 

https://www.tiktok.com/@eitan/video/6893117138802953477?lang=en

Η μαγειρική είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τώρα που βρισκόμαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εξαρτάται από την ηλικία τους μπορούμε να ξεκινήσουμε δίνοντας τους την δυνατότητα να είναι οι βοηθοί μας στο μαγείρεμα. Στη συνέχεια να επιλέγουν τα γεύματα αναλαμβάνοντας την καταγραφή των υλικών και των συστατικών ενός θρεπτικού γεύματος. Για τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί όχι να οργανώσουν τα γεύματα που θέλουν να μοιραστεί όλη η οικογένεια.

Για εκείνους που δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν τα παιδιά στην κουζίνα, μερικές συμβουλές είναι να ξεκινήσουμε με τα πιο απλά. Ξεφλούδισμα λαχανικών ή ανακάτεμα της κατσαρόλα, είναι ένα πρώτο βήμα. Ας διαλέξουμε φαγητά που τους αρέσουν. Είναι πιθανότερο να ενδιαφερθούν να βοηθήσουν εάν έχουν το κίνητρο να φάνε το αγαπημένο τους πιάτο. Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες αποφασίζουμε μαζί με τα παιδιά το γιορτινό τραπέζι και ο καθένας αναλαμβάνει να μαγειρέψει κάτι. Είναι σίγουρο ότι θα το χαρεί και θα το απολαύσει όλη η οικογένεια.

Και μην ξεχνάμε ότι η μύηση των παιδιών στη μαγειρική, έχει εξαιρετικά μελλοντικά αποτελέσματα αφού οι έφηβοι που μαγειρεύουν αποκτούν καλύτερες διατροφικές συνήθειες ως ενήλικες.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES