5 λόγοι γιατί θα κάνω το εμβόλιο και η περίπτωση των αντεμβολιαστών

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Μια κυρία 90 ετών ήταν η πρώτη που έκανε σήμερα το εμβόλιο στη Μεγάλη Βρετανία. Σιγά σιγά να παίρνουμε σειρά…Τι με κοιτάς; Δεν θα κάνεις το εμβόλιο; Είσαι και εσύ ένας από τους αρνητές; Ανήκεις στο κίνημα των αντεμβολιαστών; Μήπως είσαι από αυτούς που δεν έκαναν εμβόλια στα παιδιά τους με το πρόσχημα πως καταστέλεται το αμυντικό σύστημα του οργανισμού; Να σου θυμίσω την έξαρση της ξεχασμένης ιλαράς πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας; 

Εάν σήμερα το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου έχει βελτιωθεί αισθητά το οφείλουμε εν πολλοίς στους εμβολιασμούς. Αυτό δεν το λέω εγώ. Το λένε τα επιστημονικά στοιχεία σε βάθος χρόνου. Στο σήμερα, όμως, έχουμε ένα δεδομένο. Για την ακρίβεια, δυο δεδομένα πλέον. Μια πανδημία από την οποία έχουν ήδη νοσήσει περίπου 68 εκατομύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο και έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1,5 εκατομύριο άνθρωποι παγκοσμίως. Και να θυμόμαστε πάντα πως πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές βρίσκονται ανθρώπινες ζωές. Σαν εσένα και εμένα.  Το δευτέρο δεδομένο, από σήμερα, είναι η ύπαρξη εμβολίου.

Ο εμβολιασμός είναι πράξη αγάπης. Πρωτίστως για τον εαυτό μας. Κατά δεύτερον, για τους αγαπημένους μας, τους οικείους μας, για τους φίλους μας. Είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. 

5 λόγοι γιατί θα κάνω το εμβόλιο. Και είναι αδιαπραγμάτευτοι.

  1. Γιατί φοβάμαι περισσότερο τον αόρατο, ανεξέλεγκτο “εχθρό” που λέγεται κορονοϊός από κάτι εργαστηριακά κατασκευασμένο και ελεγχόμενο. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα υπάρξουν περιστασιακά και παρενέργειες. Έχετε διαβάσει τις παρενέργειες της απλής ασπιρίνης; Θα πρότεινα να το αποφύγετε γιατί εάν τα παίρνετε τοις μετρητοίς το πιθανότερο είναι να μην την ξαναβάλετε στο στόμα σας. 
  2. Γιατί η επιστήμη έχει κάνει πρόοδο. Γιατί είμαστε τεχνολογικά και επιστημονικά σε άλλο επίπεδο. Για την ακρίβεια είμαστε στο καλύτερο επίπεδο που έχει βρεθεί η ανθρωπότητα. Γιατί η επιστήμη μας πάει πάντα μπροστά.  
  3. Γιατί αγαπάω τον εαυτό μου, τους υπερήλικες γονείς μου, την οικογένεια μου, τους φίλους μου και τον κοινωνικό μου περίγυρο. Γιατί μου έλειψαν οι αγκαλιές, τα φιλιά, οι φωνές, τα γέλια, ο συγχρωτισμός. Γιατί είμαι υπεύθυνος πολίτης και δεν θα ήθελα να είμαι η αιτία που μια έγκυος θα νοσήσει απλώς γιατί κάθισε στο διπλανό τραπέζι από εμένα, που μια γιαγιά ή ένας παππούς θα αρρωστήσει απλώς γιατί μπήκαμε στο ίδιο μαγαζί, που ένας γνωστός με υποκείμενο νόσημα θα βρεθεί διασωληνομένος μόνον και μόνον επειδή βρεθήκαμε στο ίδιο σπίτι. Γιατί η ζωή κάποια στιγμή θα συνεχιστεί…. και όλοι θέλουμε να συνεχιστεί χωρίς άλλες απώλειες.
  4. Γιατί δεν θέλω να ακούσω άλλες ειδήσεις με θανάτους από κορονοϊο στην τηλεόραση. Ξερω πως οι ειδήσεις πάντα θα μιλάνε για θανάτους. Αυτός, όμως, ο θάνατος του κορονοϊού φαντάζει τόσο μοναχικός που είναι αβάσταχτη η ιδέα.  Γιατί δεν θέλω να διαβάσω άλλες ιστορίες με ανθρώπους που δεν είχαν πια αναπνοή και πάλευαν μόνοι σε ένα κρεβάτι για τη ζωή τους. Γιατί δεν θέλω να ακούω για εξαντλημένους νοσηλευτές. Τους θέλω ξεκούραστους δίπλα σε κάθε ασθενή που δίνει τη δική του μάχη. 
  5. Γιατί θέλω να είμαι και εγώ ένας από τους “στρατιώτες” που εναντιώνονται στον εχθρό. Γιατί θέλω να είμαι κομμάτι της αλυσίδας αλλυλεγγύης που θα σώσει τον κόσμο. Γιατί αυτή είναι η δική μας μοίρα και πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας. Γιατί κάθε μάχη έχει και έναν νικητή και εγώ θέλω να είμαι στους νικητές.

 

Αντί επιλόγου. Για την ιστορία:

Ο Έντουαρντ Τζένερ (Edward Jenner, 17 Μαΐου 1749 – 26 Ιανουαρίου 1823) ήταν Άγγλος γιατρός, ο επινοητής του εμβολιασμού και θεωρούμενος ως ο “πατέρας της Ανοσολογίας”. Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES