Αυτές οι 3 σούπες θα γίνουν οι αγαπημένες σου αυτόν τον χειμώνα

Guest Editors

Ο καιρός κρυώνει σιγά σιγά και αρχίζει η εποχή της σούπας. Ένα φαγητό που είναι νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό.

Οι σούπες μας ζεσταίνουν μετά από μια κρύα ημέρα, προσφέροντας ενέργεια και πολύτιμα συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι σούπες παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και επίσης μας βοηθούν να νιώθουμε πληρότητα στο στομάχι.

Ένας ακόμη λόγος που τις καθιστά σημαντικές στη διατροφή μας είναι ότι μέσω κάποιων συνταγών βοηθούν να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε λαχανικά.

Ιδιαίτερα δυναμωτικές, ιδανικές για να προλάβετε τις εποχικές ασθένειες, εύκολες στην παρασκευή, γευστικές και υγιεινές, ελαφριές και χορταστικές, αλλά πάνω από όλα απολαυστικές, οι σούπες μπορούν να γίνουν η πιο λαχταριστή εναλλακτική για κυρίως πιάτο ή ορεκτικό.

Βελουτέ τραχανά με καρότο

Υλικά:

½ κιλό καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 φλυτζάνι τραχανά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ φλυτζάνι γάλα φρέσκο

Αλάτι

Πιπέρι

Πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις ροδέλες καρότα μέχρι να γυαλίσουν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και τον τραχανά και νερό μέχρι να καλυφθούν τα καρότα.

Αφήνουμε να βράσουν και όταν είναι έτοιμα τα καρότα, αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσει η σούπα μας, την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ.

Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τη σούπα προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά, συμπληρώνοντας με λίγο νερό αν χρειαστεί.

Σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.

Εύκολη ψαρόσουπα με λαχανικά

Υλικά:

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια

2 μεγάλα καρότα

3 πατάτες κομμένες σε κύβους

2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε κύβους

1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

600-700 γρ. ψάρι φιλέτο της αρεσκείας μας

1 λίτρο νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, το αλάτι, το πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν λίγο τα λαχανικά.

Προσθέτουμε τις πατάτες, τις πιπεριές και το θυμάρι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονκασέ και 1 λίτρο νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Τέλος, προσθέτουμε στη σούπα και το ψάρι σε κομμάτια και βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το ψάρι.

Σερβίρουμε με κρουτόν ή μπαγκέτα ψωμί.

Κρεμμυδόσουπα Γαλλική

Υλικά:

5 μεγάλα ξερά κεμμύδια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. αλεύρι

2 λίτρα ζωμός βοδινού, κότας ή λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι, αφήνοντας τη σούπα μας να βράσει για 20-30 λεπτά.

Σερβίρουμε με σταγόνες ελαιόλαδο, κρουτόν και τριμμένη γραβιέρα!

 

Έλλη Τερζόγλου

Ιnstagram 

Έλλη Τερζόγλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES