Η αλλιώς πως θα έχεις θετικά αποτελέσματα αποφεύγοντας αρνητικούς ανθρώπους.

Στις μέρες μας, το αρνητικό είναι το νέο θετικό. Η προσμονή για μια αρνητική απάντηση σε ένα τεστ, εν καιρώ πανδημίας, έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη λέξη αρνητικό. Στη ζωή μας, εν γένει, το αρνητικό και το θετικό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι όπως γυρίζεις το νόμισμα δεν ξέρεις τι θα σου τύχει. Ή μήπως όχι; Εάν, δηλαδή, το “γυρίσεις” με τον σωστό τρόπο θα αποφύγεις τον αρνητισμό και θα δώσεις χώρο στα θετικά;

Με αφορμή αυτήν την παραδοχή σκέφτηκα να ψάξω τρόπους ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη θετικότητα αποφεύγοντας αρνητικούς ανθρώπους.

Στο βιβλίο της, “Love 2.0,” η Dr. Fredrickson αναφέρει πως όταν δύο άνθρωποι «συντονίζονται θετικά» η επίδραση στην υγεία τους είναι μεγαλύτερη από το να βιώνουν θετικές εξελίξεις ή ευχαριστες στιγμές μόνοι. Όταν παρακολουθούν, για παράδειγμα, δύο, μια ωραία ταινία ή τρώνε ένα ωραίο γεύμα, μαζί, και μοιράζονται την εμπειρία, η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη.

Ανάμεσα σε άλλα, η Dr. Fredrickson αναφέρει 4 τρόπους για να παραμείνουμε θετικοί:

  1. Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό. Κάθε καλή πράξη που βοηθάει έναν άλλον γυρίζει πίσω σε εμάς. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο να βοηθήσεις κάποιον να κουβαλήσει τα ψώνια του. Μπορεί να είναι κάτι τόσο μεγάλο που να βελτιώνει τη ζωή συνανθρώπων μας.
  2. Εκτίμησε τον κόσμο γύρω σου. Παρατήρησε τη φύση. Τα πουλiά που κελαηδάνε, τα φυτά που ανθίζουν, οι δροσοσταλίδες του πρωϊνού, τα ζεστά χρωματα του δειλινού. Τα κτίρια στη γειτονιά και τους ανθρώπους γύρω σου.
  3. Επιδίωξε νέες σχέσεις, δυνάμωσε τις υπάρχουσες: Η ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών με παλιούς φίλους ή την οικογένεια μας αλλά και το χτίσιμο νέων σχέσεων επιδρούν θετικά στο ευ ζην.
  4. Βάλε εφικτούς στόχους. Μικρούς η μεγάλους, δούλεψε τους συστηματικά και μεθοδικά. Να είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι. 

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, με όλους αυτούς τους αρνητικούς ανθρώπους που βρίσκονται συχνά στο δρόμο μας; Πρώτα να μάθουμε να τους αναγνωρίζουμε.

5 χαρακτηριστικά για να τους αναγνωρίσεις:

  1. Άνθρωποι που είναι χειριστικοί
  2. Ψεύτες
  3. Απαισιόδοξοι
  4. Οι τσιγκούνηδες
  5. Κουτσομπόληδες

Για κατακλείδα κράτησα ένα ωραίο που διάβασα: «Μην αφήνετε αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους να νοικιάζουν χώρο στο κεφάλι σας. Αυξήστε το ενοίκιο και πετάξτε τους έξω!»

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES