Συνήθως ακούμε για τα tantrums των νηπίων, όμως τα mommy tantrums είναι μία πραγματικότητα. Η μεγάλη ερώτηση είναι: Πώς να τα διαχειριστείς.

Μπορεί να έχεις μία χαοτική ημέρα στη δουλειά με πολύ στρες, να σε έχει φτάσει το μικρό σου στα όριά σου και αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου αλλά και τη γενικότερη αγχώδη κατάσταση που επικρατεί, να σε οδηγήσουν σε ένα ξέσπασμα. Το λεγόμενο tantrum.

Τι μπορεί να το προκαλέσει

Μία ατελείωτη καθημερινή ρουτίνα

Προσπαθείς να τα προλάβεις όλα. Παιδί, δουλειά, σπίτι. Πιστεύεις πως «μία ημέρα τη φορά» είναι το motto σου, όμως όταν αυτό συμβαίνει για εβδομάδες ή μήνες ολόκληρους, τότε είναι λογικό κάποια στιγμή να λυγίσεις και να ξεσπάσεις.

Να παραμελείς τον εαυτό σου

Το να παραμελείς τις βασικές σου ανάγκες και επιθυμίες μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στη ψυχολογία ή την αυτοπεποίθησή σου. Φρόντισε να ξεκλέβεις λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα να κάνεις τη γυμναστική που σου αρέσει, να πηγαίνεις για περπάτημα, να ακούσεις την αγαπημένη σου λίστα στο Spotify κάνοντας meditation ή να ξεκινήσεις αυτή τη σειρά που θες τόσο καιρό.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Και όμως, μπορείς να προλάβεις ένα tantrum. Όταν ξέρεις γιατί έχεις αυτά τα ξεσπάσματα, μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια που σε οδηγούν προς τα εκεί και να το προλάβεις.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η έλλειψη χρόνου, οπότε  ένα χρυσό τρίπτυχο είναι να οργανώνεις τη μέρα σου, τις σκέψεις σου και τον χρόνο σου.

Πάρε λίγο χρόνο

Αν δεν μπορείς να προλάβεις αυτά τα ξεσπάσματα, είναι απολύτως ok. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν συμβούν όμως, είναι να ξεχάσεις την ενοχή και τις απολογίες.  Πάρε λίγο χρόνο ώστε να ηρεμήσεις και  όταν νιώσεις έτοιμη, τότε μπορείς να κάτσεις με το μικρό σου και να του μιλήσεις ήρεμα. Εξήγησέ του τι σε οδήγησε εκεί, καθώς δεν θες να το κάνεις να φοβάται όταν του θυμώνεις. Το κλειδί σε κάθε υγιή σχέση είναι η επικοινωνία, οπότε εξήγησέ του με απλά λόγια τι σε έφτασε στα όριά σου και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει και το παιδί τα όρια.

Κάντε μία δραστηριότητα μαζί

Για να κάνεις reconnect με το μικρό σου φρόντισε να κάνετε μαζί μία δραστηριότητα. Διατηρήστε τον ιδιαίτερο δεσμό που έχετε και μάθετέ του πως ένας τσακωμός ή ένα ξέσπασμα είναι απλά η έκφραση συναισθημάτων και δεν επηρεάζει το πως νιώθετε για εκείνο. Μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί, να παίξετε ή απλά να πάτε μία βόλτα οι δυο σας και να συζητήσετε.

 Εν κατακλείδι, δεν πρέπει να ξεχνάς πως είναι ανθρώπινο να έχεις ξεσπάσματα. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε ήρεμος κάθε ημέρα του έτους. Το σημαντικό είναι να μπορείς να το ξεπεράσεις χωρίς να τρέφεις αρνητικά συναισθήματα ή άλλα κατάλοιπα από αυτό. Το να ανοίγεσαι σχετικά με τα συναισθήματά σου στο παιδί και να του ζητάς συγνώμη μετά, μπορεί να του δώσει πολύ σημαντικά μαθήματα ζωής για τη μετέπειτα ζωή του.

 

Photo: Unsplash- Sergei Solo

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES