Είμαι ένα ιρλανδικό δίδυμο! Δεν έχω ούτε μια στιγμή στα πρώτα χρόνια της ζωή μου που η αδελφή μου να μην είναι δίπλα μου.

Τα «ιρλανδικά δίδυμα» είναι ένας όρος από το παρελθόν (εγώ δεν το είχα ακούσει ποτέ μέχρι πριν από λίγες μέρες) για να περιγράψει δύο παιδιά που γεννήθηκαν από την ίδια μητέρα κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος ή σε διάστημα 12 μηνών το ένα από το άλλο. 

Για παράδειγμα, όταν μια μητέρα γεννά ένα μωρό τον Ιανουάριο του 2017 και ένα άλλο παιδί τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ή όταν μια μητέρα γεννά ένα παιδί τον Αύγουστο του 2017, μένει έγκυος πάλι τον Οκτώβριο και γεννά το άλλο παιδί τον Ιούλιο του 2018.

Η όρος προήλθε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, υπήρξε υποτιμητικός, και σχετιζόταν με την ιρλανδική μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ομάδες με αδέρφια γειτονικής ηλικίας ήταν ένα χαρακτηριστικό των μεγάλων, κυρίως φτωχών, ιρλανδικών καθολικών οικογενειών. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο όρος δεν είναι πραγματικά σωστός. Τα μωρά που γεννιούνται εντός ενός έτους το ένα από το άλλο δεν είναι ούτε δίδυμα ούτε από την Ιρλανδία.

Εγώ με την αγαπημένη μου αδελφή Μαίρη, έχουμε διαφορά 12 μήνες και 4 μέρες. Δηλαδή η μαμά με τον μπαμπά ήταν πολύ άτακτα παιδιά και όταν η Μαιρούλα ήταν 3!!!! μηνών ήρθε η δεύτερη εγκυμοσύνη! Πόσο εφιαλτικό μπορεί να ακούγεται αυτό ειδικά σε όσες έχουν γεννήσει πρόσφατα! Από την πρώτη μου εμφάνιση στο σπίτι η αδελφή μου ήταν εκεί, πάντα δίπλα μου. 

Θυμάμαι να μας εκνευρίζει το γεγονός ότι τα γενέθλια μας ήταν τον ίδιο μήνα και να ρωτάμε την μαμά μας τι σκεφτόταν και θέλησε να μας γεννήσει τον ίδιο μήνα! Τα δικά μου νεύρα τσατάλια γιατί της αδελφής μου τα γενέθλια ήταν 4 ημέρες πριν από τα δικά μου και αυτή η “πρωτιά” ήταν δυσβάσταχτη. Ας μην αναφερθώ στα πάρτι…. Μπορείτε να καταλάβετε το χάος όταν έπρεπε να οργανώσουμε πάρτι, και φυσικά η απογοήτευση που τα πρώτα χρόνια τα κάναμε πάντα μαζί.

Τώρα όλα αυτά τα θυμόμαστε και γελάμε και δεν ξεχνάμε την μοναδική σχέση που μας βοήθησε να δημιουργήσουμε αυτή η τόσο κοντινή διαφορά. Ίσως αυτό να είχε καταγραφεί τόσο πολύ δυνατά στην συνείδηση μου, που όταν έγινα μητέρα θέλησα να το επαναλάβω. Δεν “κατάφερα” την τόσο μικρή διαφορά, οι δικές μου κόρες γεννήθηκαν με την απόσταση των 19 μηνών, η πρώτη το 2006 και η δεύτερη το 2007.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπου μερικοί χρησιμοποιούν ακόμη τον ορισμό συμπεριλαμβάνουν τα αδέλφια με διαφορά λιγότερο από δύο χρόνια, και τα αποκαλούν “σχεδόν Ιρλανδικά δίδυμα”.

Έχω και εγώ λοιπόν τα δικά μου σχεδόν Ιρλανδικά δίδυμα!

Όσες έχουμε παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι γονείς των διδύμων. Έχουμε δύο παιδιά ταυτόχρονα με πάνες, σε δύο κούνιες, με δύο καρεκλάκια φαγητού και πιθανόν την ανάγκη για διπλό καρότσι. 

Η φροντίδα ενός μωρού είναι μια από τις πιο απαιτητικές δουλειές στον κόσμο και όταν υπάρχουν δύο η δουλειά διπλασιάζεται.  Τα δύο παιδιά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον σε ένα χρόνο!, έχουν πολλές προκλήσεις.  Αυτό που θυμάμαι εγώ με τα δύο μωρά μου που ήταν τόσο κοντά στην ηλικία, ήταν η δυσκολία με τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης που βρισκόταν το καθένα. 

Η φροντίδα δύο μωρών μπορεί να έχει τις δυσκολίες της, αλλά μπορώ να πω από πρώτο χέρι ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει. Τα αδέλφια που είναι κοντά στην ηλικία αναπτύσσουν συχνά μια πολύ στενή φιλία που διαρκεί μια ζωή, κάτι που ελπίζω να συμβεί με τις κόρες μου.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES