Πράξεις ντροπής

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Το κρέμασμα μιας ταμπέλας στο λαιμό ενος ανθρώπου παραπεμπει σε φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα. Παραπεμπει σε πρακτικές που στόχο έχουν να ατιμωσουν, να διαπομπεύσουν, να ξεφτιλίσουν. 
Το έκαναν οι Γερμανοί με τους Εβραίους, το έκαναν οι ναζιστες με τους ομοεθνείς τους που «πρόδιδαν» τη φυλή. Το κάναμε στην Ελλάδα με τον νόμο 4000 του 1958 με τους «τεντυμπουδες», το έκαναν στον αμερικανικό νότο με τους «απειθαρχουσ« μαύρους στα μέσα του 20ου αιώνα…

Ο δημόσιος εξευτελισμός είναι πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτήν ήθελαν να πλήξουν οι «νταήδες» καταληψίες που λεηλάτησαν το γραφειο και κρέμασαν ταμπέλα στον Δημήτρη Μπουραντώνη, τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Ειναι σημαντικό να σταθούμε στο γιατί.  Γιατί εξέφραζε δημοσίως την άποψη του για εξευρωπαϊσμό του ελληνικού πανεπιστημίου. 
Γιατί είχε άποψη με την οποία κάποιοι δεν συμφωνούσαν. 

Τώρα είναι η ώρα να βρούμε αυτούς που έκαναν αυτήν την αποτρόπαια πράξη και να τους τιμωρήσουμε παραδειγματικά. Τετοιες πράξεις βάλουν εναντίον της δημοκρατίας. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι ως κοινωνία απέναντι στις μολότοφ, τις καταλήψεις, τη βία και τα κρυμμένα με κουκούλες πρόσωπα. Απέναντι στην βαναυσότητα. 
Δεν εναντιώνομαι στο δικαίωμα της διεκδίκησης αλλά στις διεκδικήσεις της ντροπής.

Αυτό δεν είναι ούτε πολιτικός αγώνας, ούτε δημοκρατική διεκδίκηση, ούτε δημοκρατική αντιπαράθεση.

Είναι βάναυσο και αποτρόπαιο. Είναι εγκληματικό.

Στο χέρι μας είναι να το σταματήσουμε.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES