Η ιδέα του Forest bathing (μπάνιο στο δάσος) αναπτύχθηκε το 1982 από το ιαπωνικό Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας και υιοθετήθηκε σε όλο τον κόσμο.

Πρωτοπόρος ο Ιάπωνας γιατρός και ερευνητής Qing Li που διαπίστωσε ότι όταν χαλαρώνουμε, περπατάμε ή είμαστε περιτριγυρισμένοι από δέντρα εκθέτουμε τον εαυτό μας στα φυτικά χημικά (φυτοκτόνα) που ενισχύουν φυσικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνουν τα δολοφονικά κύτταρα (NK) που ενισχύουν τη διάθεσή μας, καταπολεμούν τις ασθένειες και μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το άγχος.

Πρόσφατα, το φαινόμενο του  έφτασε Forest bathing και ειδικά με την εμφάνιση του κορονοϊού, στη Σκωτία και την Ουάσιγκτον, οι γιατροί γράφουν «συνταγές φύσης» σε ασθενείς που είναι υπέρβαροι, καταθλιπτικοί και ανήσυχοι. Ενώ τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα είναι ελάχιστα, οι επιστήμονες, οι γιατροί και τα πανεπιστήμια διεξάγουν περισσότερες έρευνες από ποτέ για να καταλάβουν γιατί η ύπαιθρος μας κάνει να νιώθουμε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Για να αποκομίσουμε τις πολλές ανταμοιβές της φύσης, υπάρχουν μερικοί κανόνες. Ο Δρ. Qing Li αναφέρει ότι ο πρώτος και πιο σημαντικός κανόνας είναι να αφήσουμε πίσω οποιαδήποτε τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του τηλεφώνου μας, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε πλήρως παρόντες στο περιβάλλον, με τις πέντε αισθήσεις να είναι σε εγρήγορση. Δεν έχει σημασία αν δεν φτάσουμε πουθενά. Σε έναν κόσμο στον οποίο προσπαθούμε διαρκώς να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, αυτή είναι ίσως η πιο κρίσιμη και ευχάριστη στιγμή να είμαστε έτσι.

Αφήστε το σώμα σας να είναι ο οδηγός σας.

Ακούστε πού θέλει να σας πάει.

Ακολουθήστε τη μύτη σας.

Και πάρτε το χρόνο σας.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στα δάση, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανόμαστε μέρος του κόσμου γύρω μας και να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προστατεύσουμε. Ας βρούμε λίγο χρόνο να βρεθούμε στην φύση να νιώσουμε όμορφα και χαλαρά, βιώνοντας τα οφέλη της αναζωογόνησης.

Και για όσες μπορεί να είμαστε μακριά από την φύση και θέλουμε άμεσα μια σύνδεση, στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να απολαύσουμε τους ήχους της.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES