Ένα εμβληματικό κτίριο για να έχει ζωή χρειάζεται ψυχή. Στην οδό Πραξιτέλους στο νούμερο 33, ένα “σύκο”, ένας “ανανάς” και ένα μοναδικό κορίτσι έχουν δώσει ζωή σε ένα από τα εμβληματικά κτίρια του κέντρου. Η πολυκατοικία με το αίθριο και το θολωτό μεταλλικό γεωμετρικό αρχιτεκτόνημα που το πρωί αφήνει το φυσικό φως να διαχέεται ομοιόμορφα σε τέσσερις ορόφους σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντινοπολίτη αρχιτέκτονα Οδυσσέα Πουσκουλούς και χτίστηκε το 1936-37. 

Σήμερα στεγάζει νέους δημιουργούς, νέους καλλιτέχνες. Στο ισόγειο βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέρονται all day στέκια της πόλης. Το ΑΝΑΝΑ coffee and food εχει το πιο ωραίο brownies της πόλης, ενδιαφέροντα blends καφέ που αφήνουν ιδιαίτερη επίγευση, banana bread, cinnamon rolls, smoothies.

Ο πραγματικός λόγος που βρέθηκα σε αυτό το κτίριο, όμως, είναι ένα “σύκο”. Το fig shop στον πρώτο όροφο, ένα πρωτότυπο κατάστημα με επιλεγμένα προϊόντα διαλεγμένα με πολλή αγάπη.

Το motto του Fig είναι το “Plan your breakfast” αφού  στο Fig θα βρεις συλλογές από vintage κεραμικά μπολ σερβιρίσματος καθώς και τις πρώτες ύλες για να δημιουργήσεις το πρώτο γεύμα της ημέρας σου. 

Η δημιουργός του μαγαζιού, Έλλη Ξεμαντήλωτου, αγαπάει το πρωϊνό, φτιάχνει την καλύτερη πάστα φλώρα, υπέροχες μαρμελάδες αλλά και κάθε λογής αλλειματα για το πρωϊνό ή για τη λιγούρα της κάθε στιγμής. 

Την Έλλη την γνώρισα πάνω σε ένα ποδήλατο. Η πρώτη μας επαφή ήταν “ψυχρή” μέσα σε μια αίθουσα spinning. Η Έλλη να δίνει το τέμπο και εγώ μαζί με 15 ακόμη ιδρωμένους και ταλαιπωρημένους να ακολουθούμε… Εκείνη, όμως, εκπέμπει μια μοναδική ζεστασιά… το βλέπεις στο χαμόγελο της, στην αγκαλιά της, σε κάθε στιγμή επαφής μαζί της. Μαζί με το συζυγο της Βασίλη πέρα από το fig shop στην Πραξιτέλους, διατηρούν και έναν εξαιρετικό ξενώνα στα Κύθηρα, τη βίλα Λεμονιά. 

Όταν τη ρωτάς τι σημαίνει το fig shop για εκείνη σου απαντά με το πιο ειλικρινές, ζεστό χαμόγελο που έχεις δει:

“Πάντα το πρωινό μου, αλλά και το φαγητό μου γενικά κρύβουν ένα πέπλο ιεροτελεστίας. Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από το σύκο που για εμένα σηματοδοτεί πάντα μια νέα αρχή, είναι ένα φρούτο που με συνδέει απόλυτα με τη γη καθώς η εποχή που είναι έτοιμο να το κόψεις από το δέντρο είναι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη όπου έχεις τη γλύκα του καλοκαιριού πάνω σου  αλλά και την ανυπομονησία για τα νέα ξεκινήματα του Σεπτέμβρη εκεί που μπλέκονται το αλάτι από τα μαλλιά με τη γλύκα του φθινοπώρου που θα έρθει. 

Ο χώρος είναι πραγματικά μικρός και δίνει την αίσθηση ενός καλοφτιαγμένου  κουκλόσπιτου. Αυτή τη στιγμή στο Fig μπορείς να βρεις  μια σπάνια συλλογή από ελληνικά κεραμικά πιάτα limited edition φτιαγμένα την δεκαετία του 80 καθώς και μπολ από συμπιεσμένο μπαμπού της ίδιας χρονολογίας. Μπορείς επίσης να βρεις συλλογές από εμαγιέ πιάτα αλλά και μικρά αξεσουάρ πρωινού όπως είναι τα ξύλινα κουτάλια κ.α. Εν καιρώ στα ράφια μας θα μπορεί να βρει κάποιος όλα τα αξεσουάρ για ένα απολαυστικό πρωινό καθώς επίσης θα μπορεί μέσα από το eshop του Fig να φτιάξει το ιδανικό  breakfast box με βάσει τις ανάγκες του.”

Αυτή ειναι ή Έλλη. Κουβαλάει επάνω της τη γλύκα του καλοκαιριού, τη ζεστασιά του ήλιου, την σπιρτάδα του αλατιού και την ένταση του ανέμου.

Μια βόλτα στο fig shop είνια εμπειρία που τη ζεις και δεν μπορείς να την αποτυπώσεις σε ένα κείμενο…

Η εικόνα που κρατώ από την Έλλη είναι πάνω σε ένα ποδήλατο να διασχίζει την άγρια δυτική πλευρά των Κυθήρων στο σούρουπο και να ακούει το The Bay…

Εν τω μεταξυ εμείς θα πηγαίνουμε ξανά και ξανά στο κτίριο της Πραξιτέλους 33 για να ανακαλύπτουμε θυσαυρούς και να απολαμβάνουμε καφέ στο πιο cool σημείο της πόλης!

 

Follow the fig shop on instagram: https://www.instagram.com/fig_shop__/

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES