Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού μία τραυματική παιδική ηλικία

Ψυχολογία

4moms team , 17-09-2020

Οι ενήλικες που πέρασαν δύσκολα και τραυματικά παιδικά χρόνια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα σε 3.600 άτομα που διήρκησε από το 1980 έως και το 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι βίωσαν ως παιδιά τις πιο τραυματικές εμπειρίες όπως κακοποίηση, παραμέληση και δυσλειτουργία στην οικογένεια, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιολογικό πρόβλημα στα 50 και τα 60 τους.

Αυτή είναι και η πρώτη έρευνα που συνδέει το οικογενειακό περιβάλλον της παιδικής ηλικίας και πως αυτό επηρεάζει την υγεία τους ως ενήλικες και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη,  ο λόγος που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι επειδή όταν κάποιος μεγαλώνει με προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, έχει περισσότερο στρες και άγχος που μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία, σωματική αδράνεια αλλά και το κάπνισμα.

Οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν μέχρι την ενηλικίωση και μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικό βάρος, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αγγειακή δυσλειτουργία και φλεγμονή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αυτός ο πληθυσμός ενηλίκων είναι πολύ πιο πιθανό να υιοθετήσει επικίνδυνες συμπεριφορές, π.χ. να χρησιμοποιεί το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους και παχυσαρκία. Παράλληλα, όταν κάποιος καπνίζει, επίσης έχει άμεση σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Jacob Pierce, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας έχουν διαρκή επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία των ενηλίκων και ένας μεγάλος αριθμός παιδιών στην Αμερική συνεχίζουν να υφίστανται κακοποίηση και δυσλειτουργία που θα αφήσουν πολλά προβλήματα υγείας και κοινωνικής προσαρμογής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Joseph Feinglass, καθηγητής Ερευνητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES