Της Μίνας Κοκορέλη

Τα περσικά χαλιά είναι όμορφα, ευπροσάρμοστα και μερικές φορές πολύ ακριβά. Είναι επίσης δημοφιλείς για αιώνες και υπάρχει λόγος. Τα περσικά χαλιά υπήρξαν βασικά στοιχεία μεταξύ των σχεδιαστών λόγω της ποιότητας και της ποικιλίας τους, μαζί με το γεγονός ότι τα μυριάδες σχέδια και τα στυλ μπορούν να χωρέσουν σχεδόν σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά καινούργια περσικά χαλιά κατασκευασμένα από μηχανή που έχουν την ίδια εμφάνιση με τα κλασικά χαλιά, όσοι θέλουν πραγματική ποιότητα και χαρακτήρα μπορούν να κάνουν την επένδυση και να επιλέξουν ένα χειροποίητο περσικό χαλί.

Πριν βγείτε και ξοδέψετε χρήματα σε ένα περσικό χαλί, είναι καλή ιδέα να κάνετε την έρευνά σας. Από πού προέρχονται, από τι είναι φτιαγμένα και τι τα κάνει ξεχωριστά. Θα θέλατε επίσης να ορίσετε έναν προϋπολογισμό, επειδή οι τιμές μπορεί να είναι αρκετά υψηλές.

Έχουμε δημιουργήσει έναν οδηγό για εσάς, καθώς και μερικά παραδείγματα πανέμορφων χαλιών και μια επιλογή από μερικά από τα καλύτερα περσικά προσιτά χαλιά που μπορείτε να αγοράσετε.

Η ιστορία των περσικών χαλιών

Η Περσία – τώρα γνωστή ως Ιράν – θεωρείται η γενέτειρα της ύφανσης χαλιών, η οποία ξεκίνησε εκεί πριν από 2.500 χρόνια. Τα πρώτα περσικά χαλιά ξεκίνησαν ως απλούστερα στυλ που χρησιμοποιούσαν νομάδες φυλών στα πατώματα τους για να τα μονώσουν από το κρύο και την υγρασία. Με την πάροδο του χρόνου, γίνονται πιο περίτεχνα με κάθε διαδοχικό κυβερνήτη που διοικούσε τη χώρα. Καθώς αναπτύχθηκε η τέχνη των χειροποίητων χαλιών σε διάφορες περιοχές και πόλεις στην Περσία, έγιναν γνωστές για τα χρώματα και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των χαλιών που παρήγαγαν. Η τέχνη επεκτάθηκε επίσης και σε άλλα έθνη, όπως η Τουρκία.

Από τι παράγονται τα περσικά χαλιά;

Ένα περσικό χαλί μπορεί να κατασκευαστεί από διαφορετικά υλικά, καθένα από τα οποία επηρεάζει την τιμή, την εμφάνιση και τον χώρο στο σπίτι όπου πρέπει να τοποθετηθούν.

  • Μαλλί – Αυτό είναι το πιο κοινό υλικό που χρησιμοποιείται για την ύφανση των περισσότερων περσικών χαλιών που βλέπετε στα σπίτια. Παράγεται συνήθως από βαμβάκι. Όλα τα χαλιά από μαλλί είναι γενικά τα λιγότερο ακριβά και είναι φυλετικά ή νομαδικά. Επειδή οι νομάδες είχαν κοπάδια προβάτων, το μαλλί ήταν το μόνο υλικό που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για αυτά τα χαλιά.
  • Μετάξι – Χαλιά από μετάξι είναι τα πιο ακριβά, όχι μόνο λόγω του υλικού αλλά και λόγω του χρόνου που απαιτείται για την κατασκευή τους. Το μετάξι είναι τόσο λεπτό που η ύφανση της βάσης και η δημιουργία των εκατομμυρίων κόμπων που απαιτούνται απαιτούν πολλούς μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος και το μοτίβο του χαλιού.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES