Φλυαρώντας με το Εγώ μου για την αυτοπεποίθηση

Guest Editors

4moms team , 24-06-2020

Της Ειρήνης Καλλέργη

Κάπου εκεί στα 17 μου, μετά από μία μεγάαααααλη συζήτηση περί φιλίας και πιστεύω στον εαυτό μου, ο μπαμπάς μου με ρώτησε το εξής: «…πιστεύεις δηλαδή, ότι όλος ο κόσμος σε αγαπάει…;»  Oh mondieu (άπταιστα τα Γαλλικά μου τότε), τι ερώτηση, σκέφτηκα! 

Μετά θύμωσα, πικράθηκα, προβληματίστηκα, προσεβλήθην, κάκιωσα και μετά είπα με το  φτωχό μυαλό μου: « Έλεος πια…όλα τα ξέρει»;

Για να σας βάλω λοιπόν λίγο στην υπόθεση, τότε είχα τσακωθεί  με την κολλητή φίλη της εποχής και φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά…μάλλον ήταν η πολλοστή.                       

Όχι γιατί ήμουνα τσαμπουκαλού και προκαλούσα φασαρίες, το εντελώς αντίθετο θα με έλεγα, απλά είχα την πεποίθηση ότι όσο πιο δυνατά και ξεκάθαρα έλεγα την αλήθεια, την γνώμη μου δηλαδή, (λες και μου την ζήτησαν), τόσο περισσότερο θα την εκτιμούσαν και θα μου έλεγαν και ένα μεγαλοπρεπέστατο ευχαριστώ.                                               

Ήταν η περίοδος που ότι στραβό (στα δικά μου μάτια) έβλεπα, ότι σε κοροϊδία άκουγα πίσω από πλάτες φίλων μου και κακεντρεχή σχόλια, ένιωθα την ανάγκη να τους προστατέψω και να τους προφυλάξω. Πως; Μα λέγοντας  τους την αλήθεια φυσικά! Χωρίς περιτυλίγματα και ροζ κορδέλες. Έτσι, μπαμ στα μούτρα, γυμνή όπως μας γέννησε η μάνα μας και η μητέρα φύση.  Θέλεις από βλακεία;  Θέλεις επειδή δεν βούταγα την γλώσσα στο μυαλό μου; Θέλεις είχα την “βαρεμάρα” της ψεύτρας (γιατί βαριόμουν να σκεφτώ σενάρια…δεν θα τα θυμόμουν μετά); Θέλεις την σκέψη ότι καλύτερα να το μάθει από εμένα που είμαι φίλη της για να μην στεναχωρηθεί από τρίτους; Και πολλές ακόμη σκέψεις αντίστοιχες…                      

Σε έναν εξαιρετικά υπέροχο  συνδυασμό  αφέλειας  χαρακτήρα, παρορμητισμού και  βιασύνης της ηλικίας, με μπόλικη δόση  αυθορμητισμού,  και ακόμη μεγαλύτερη δόση  αγαθοσύνης και ευκολοπιστίας,  βρισκόμουν πολύ συχνά στο κατώφλι του κατηγορούμενου και του απολογητή και προσπαθούσα απεγνωσμένα να καταλάβω που έφταιγα;

Και αντί να πάρω τα εύσημα, τα μπράβο και τα ‘σ’ευχαριστώ με έσωσες΄, επέστρεφα με την ψυχή μου άδεια να αποζητά κάπου να ξαποστάσει να  ξεκουραστεί, να σκουπίσει τον ιδρώτα της και τα αγγωμαχητά της και  να σταματήσει να πονάει από το “ξύλο” που ξάφνου έφαγε. Να τρέξει απελπισμένη, με όση ανάσα της είχε απομείνει στον μπαμπά της, γιατί μόνον αυτός μπορούσε να την καταλάβει και να την συμπονέσει. Να του πει για τον άδικο κόσμο και για τον κόσμο που δεν καταλαβαίνει και για τον κόσμο που δεν εκτιμά και για τον κόσμο που δεν έχει παιδεία και για τον κόσμο που είναι κακός και για τον κόσμο που… δεν ξέρεις  ΕΣΥ μπαμπά….και γι’αυτον τον κόσμο, τέλος πάντων, που ονειρικά  είχε εκείνο το κορίτσι πλασμένο στο μυαλό της.

 Με περισσή αγανάκτηση και μια ξεμαλλιασμένη αυτοπεποίθηση, με υπερηφάνεια και σιγουριά, απάντησα σε εκείνη την ερώτηση ένα μεγαλοπρεπέστατο, ταχύτατο και δυνατό «ΝΑΙ, ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΑΓΑΠΑΕΙ »!!!   

Συγνώμη δηλαδή, τι τόσο στραβό είχα για να μην με αγαπάει όλος ο κόσμος;  Και εντάξει, όλο τον κόσμο δεν τον γνώρισα ούτε και αυτοί εμένα, αλλά αυτοί που γνωρίζω γιατί να μην με αγαπούν; Έστω να με συμπαθούν βρε παιδί μου.           

Ο πατέρας μου λοιπόν, έτσι για την ιστορία, κατέβασε με πλήρη απογοήτευση το κεφάλι του και μου έδωσε την χαριστική βολή σε απλά ελληνικά: «ΟΧΙ, ΔΕΝ ΣΕ ΑΓΑΠΑΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ »!!!  

Κεραυνός εν αιθρία στο κεφάλι μου.  Κλάμα και οδυρμός.  

Η δήθεν,  ας πούμε, πίστη στον εαυτό μου και πιο πολύ στον κόσμο, πήγε έναν μεγάλο περίπατο και μάλλον έχασε τον δρόμο γιατί δεν γύρισε καν να κοιτάξει πίσω. Να αφήσει πετραδάκια ώστε να μη χαθεί.  Να πάρει τον αέρα της, να αδειάσει το μυαλό της και να γυρίσει πίσω να καταστρώσει νέα σενάρια και σκηνοθεσίες. Αλλά μπα…που τέτοια τύχη.

Εκείνη έφυγε βιαστικά, όπως νόμιζα πως κάποτε είχε έρθει. Με παράτησε δίχως ίχνος ενοχής, χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεδιάντροπη και κουνιστή, έβαλε το καπελάκι της στραβά και μου είπε ‘αντίο΄. Αντίο και σ’εσένα λοιπόν, γιατί εγώ έχω σύμμαχο την ηλικία μου, τα 17 υπέροχα μου χρόνια, και θα σε ξανακατακτήσω.

Και εσύ κυρία αυτοπεποίθηση, που τόλμησες και με παράτησες τόσο άκαρδα και τόσο γρήγορα. Και κάπου εκεί στο ψάξε –  ψάξε δεν θα με βρεις, κρυφτό χωρίς το φτου ξελευτερία, δεν σε βρήκα. Και τα χρόνια περνούσαν και ερχόντουσαν νέα, με καινούργιες περιπέτειες και περισσότερα ερωτηματικά και αμέτρητες σπαζοκεφαλιές δίχως τις επιθυμητές απαντήσεις.  

Δίχως την γνώση και την εμπειρία των μεγαλύτερων, δίχως το ψάχνω βαθιά μέσα μου μήπως και κάνω την μεγάλη ανακάλυψη.            

Κάπου εδώ, πρέπει να πω πως έψαχνα μεν, αλλά μάλλον με λάθος τρόπο δε. Δεν έβλεπα. Κοίταζα ρομαντικά και αόριστα και με τον  φόβο μήπως ανακαλύψω ότι το λάθος, ή καλύτερα τα λάθη, δεν είναι του κόσμου όλου. Είναι μοναδικά δικά μου! Αποκλειστικότητα μου.  Πολύτιμος ο θησαυρός και σίγουρα όχι άνθρακας. Χρυσός 24 καρατιών παρακαλώ,  για όποιον τον ανακαλύπτει νωρίς. Νωρίς….στα πρώτα του βήματα εννοώ, λίγο μετά το μπουσούλημα  και μετά το πέφτω και με βοηθούν να  ξανασηκωθώ και μετά ξαναπέφτω και σηκώνομαι μονάχη μου. Εκεί ακριβώς, σε αυτή την τρυφερή ηλικία οφείλει να συνωμοτήσει το σύμπαν, το DNA, το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, οι νεράιδες ανά τον κόσμο και να σου φέρουν το πολυτιμότερο δώρο που θα σε συντροφεύει για μια ζωή.          

Την  Κυρία Αυτοπεποίθηση!!!       

 Αυτή την Κυρία την μεγαλοαστή, την από μεγάλο τζάκι…αυτά της παλιάς καλής κοινωνίας των Αθηνών. 

Με το τεράστιο καπέλο φτιαγμένο κατά παραγγελία και τα μακριά λευκά γάντια, με την υπέροχη βραδινή τουαλέτα,  στολισμένη με ακριβά και σπάνια κοσμήματα, με βλέμμα που μαγνητίζει και που δεν μπορείς να αντισταθείς, έτοιμη να κυριεύσει τον κόσμο όλο…    

Σε φλερτάρει και σου ζητάει απλά να την κατακτήσεις. Είναι έτοιμη να σου δώσει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. 

Με πάθος και χωρίς δεύτερες σκέψεις.  Να αποκαλύψεις την σπανιότητα και την δύναμη των ικανοτήτων της σε συνδυασμό με τις δικές σου. Να γίνει η αόρατη, κολλητή φίλη σου. Αυτή που θα σου μιλήσει ντόμπρα και σταράτα χωρίς παρεξηγήσεις. Που θα σου δώσει την ευκαιρία να διαχειριστείς τα λάθη σου και τα σωστά σου. Τις χαρές σου και τις λύπες σου.    

Τις επόμενες κινήσεις σου στο βήμα της ζωής. Γιατί αν δεν σκεφτείς να πράξεις, το πιθανότερο είναι να ξαναφύγει και δεν ξέρω κατά πόσο αντέχεις να ξαναμπείς στο παιχνίδι της μεγαλο Κυρίας που σου έκανε την τιμή να σε βρει και να σε οδηγήσει… 

Που; Στο πιστεύω στον εαυτό μου.  Στις προσδοκίες μου, που αρχίζουν και τελειώνουν από εμένα…σε εμένα. Με αποφασιστικότητα και τόλμη λοιπόν,  γράφω το δικό μου σενάριο και εννοείται ότι πρωταγωνίστρια πλέον είμαι ΕΓΩ!                                                                  

 

 ΥΓ: Κι ένα τόσο δα,  μικρό «επιδόρπιο» από τον Oscar Wilde: «Να Είσαι Ο Εαυτός Σου… Όλοι Οι Άλλοι Ρόλοι  Είναι Πιασμένοι»!!!

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES