Είναι απόλυτα οκ να νιώθεις άγχος και θυμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Ψυχολογία

4moms team , 01-05-2020

Είμαστε σε περίοδο καραντίνας, ή self distancing, και είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις θυμό ή άγχος, ακόμη και πανικό για την εξάπλωση της πανδημίας. Μέσα σε μόλις λίγες ημέρες άλλαξε άρδην η καθημερινότητά μας και η ζωή μας και είναι απολύτως φυσιολογικό να μας αγχώνει και να μας φοβίζει αυτό. Οι μέρες που διανύουμε είναι πολύ περίεργες και πρωτόγνωρες για όλους μας. Η ψυχοθεραπεύτρια Νατάσα Πέιτζ μιλώντας στην αμερικάνικη έκδοση της Huffinghton Post, δήλωσε:

«Προφανώς η αλλαγή για τους ανθρώπους μπορεί να είναι μια πρόκληση. Όμως εδώ δεν πρόκειται για μια περίοδο αλλαγής, είναι και μια περίοδος αβεβαιότητας. Μια περίοδος στην οποία ο κόσμος είναι φοβισμένος και απομονωμένος», εξηγεί η Πέιτζ, μέλος της Βρετανικής Ενωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Επιπλέον, συνδέει τα συναισθήματά μας με την περίοδο θρήνου. Μερικές φορές σκεφτόμαστε τον θρήνο σε περίπτωση θανάτου και απώλειας ενός αγαπημένου μας ανθρώπου, όμως τα στάδια του θρήνου μπορεί να εμφανιστούν και σε περιπτώσεις μιας δυσάρεστης εμπειρίας όπως αυτή που ζούμε. Το ότι χάνουμε τη ρουτίνα μας, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο. Και προφανώς υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουμε μέλη της οικογένειάς μας και η δική μας υγεία να βρεθεί σε κίνδυνο. Αυτές οι σκέψεις κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται αναστατωμένοι, φοβισμένοι και θυμωμένοι και μάλιστα συγχρόνως».

Η ψυχοθεραπεύτρια Πάμ Κάστερς, δηλώνει με τη σειρά της: «Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθανόμαστε σοκ, άρνηση και θυμό. Όμως η συναισθηματική φόρτιση, η κατάθλιψη και η σκέψη ότι είμαστε αβοήθητοι, είναι όλα στάδια του θρήνου. Το επόμενο βήμα είναι να μεταφερθούμε νοερά στο στάδιο της αποδοχής. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Η νέα μας πραγματικότητα. Πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη. Γεγονότα όπως η εξάπλωση του ιού μπορεί να προκαλέσουν χάος και να μας οδηγήσουν να χάσουμε την εστίασή μας σε καθημερινές συνήθειες. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ανακτήσουμε τον χαμένο μας εαυτό, δεν αφορά μόνο σε αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε αλλά σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε».

Ας βρούμε δημιουργικούς τρόπους να γεμίζουμε την ημέρα μας, να ανακαλύψουμε ένα νέο χόμπι να κάνουμε σπίτι. Να έχουμε τον έλεγχο της καθημερινότητάς μας και να μην ξυπνάμε και να μένουμε όλη μέρα με τις πυτζάμες. Να αποκτήσουμε μία σταθερή ρουτίνα στο σπίτι ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES